Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Otkrivamo u kojoj su zemlji eurozone radnici u turizmu i ugostiteljstvu najplaćeniji, a gdje smo mi

Općenito gledano, raspon plaća u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo varira od 615,25 eura u bruto iznosu do 1.671,65 eura

Otkrivamo u kojoj su zemlji eurozone radnici u turizmu i ugostiteljstvu najplaćeniji, a gdje smo mi

Ulaskom Hrvatske u eurozonu počele su i sve češće rasprave o visini plaća u ostalim zemljama eurozone. Do sada su se u medijima najčešće mogle vidjeti usporedbe općih, prosječnih mjesečnih plaća. Kako bi dublje ušli u same podatke, odlučili smo napraviti usporedbu plaća u jednom od najtraženijih sektora na tržištu rada - turizmu i ugostiteljstvu.

Općenito gledano, raspon plaća u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo varira od 615,25 eura (minimalna prosječna bruto plaća) do 1.671,65  eura na više (najviša prosječna bruto plaća), pokazali su to podaci portala MojaPlaća. Ovi iznosi predstavljaju ukupnu prosječnu bruto mjesečnu plaću.

Gledano po pojedinim zanimanjima, prosječna mjesečna primanja konobara u Hrvatskoj iznose 1.170,99 eura bruto, dok za isti posao njihove kolege u Njemačkoj u prosjeku mjesečno primaju i do 2.495 eura, pokazali su to podaci Paylaba. Slično stoje i konobari u Austriji i Irskoj, dok u susjednoj nam Sloveniji konobari mjesečno u prosjeku zarade 1.419 eura bruto. Nešto plaćeniji kod nas su kuhari te šefovi kuhinja, čija prosječna mjesečna bruto primanja iznose 1.282,25 eura, odnosno 2.207 koliko dobivaju šefovi kuhinja. Usporedbe radi, kuhari u Njemačkoj mjesečno zarađuju 2.784 eura, u Grčkoj 1.348 eura, Španjolskoj 1.588 eura te Sloveniji 1.394 eura.

S druge, pak, strane, booking agenti u Hrvatskoj mjesečno u prosjeku zarađuju 1.170,99 eura, dok njihovi kolege u Sloveniji za isti posao mjesečno primaju 1.546 eura. Najveća primanja za ovu radnu poziciju imaju Nijemci od 3.030 eura, slijede ih Irci, Austrijanci, Talijani te Španjolci. 

Kako pokazuju podaci s portala MojaPlaća, recepcioneri u Hrvatskoj u prosjeku primaju mjesečnu bruto plaću od 1.072,82 eura. Nešto manja primanja imaju recepcioneri u Slovačkoj (967 eura), dok su daleko najplaćeniji oni u Njemačkoj čija prosječna mjesečna plaća iznosi 2.399 eura.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.