Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

MojPosao pravnik: Probni rok nakon odrađenog ugovora na određeno?

U kojim situacijama poslodavac od radnika može tražiti/zahtijevati odrađivanje probnog roka?

MojPosao pravnik: Probni rok nakon odrađenog ugovora na određeno?

Pitanje
Poštovani,  23.1.potpisala sam ugovor na određeno( 6.mjeseci, bez probnog roka ) koji ističe 23.7. Kada sam nedavno pitala kakva je moja situacija, rekli su mi da ću dobit ugovor na neodređeno, s probnim rokom od 6 mjeseci. Nije mi jasno kako može ići probni rok za isti posao koji radim 6 mjeseci, gdje sam se dokazala i izrazili su tzv. Zadovoljstvo. Sada će mi ponuditi probni rok za što točno? Čitala sam da se probni rok dogovara samo prilikom prvog ugovora te ukoliko se radniku produžuje ugovor za isto radno mjesto, u tom ugovoru nije moguće staviti probni rok. Molila bih Vas informaciju jesam li u pravu. 

Odgovor
Sukladno članku 53., stavak 7. Zakona o radu, nakon prestanka sklopljenog ugovora o radu u kojem je bio ugovoren probni rad radnik i poslodavac pri sklapanju novog ugovora o radu za obavljanje istih poslova ne mogu ponovno ugovoriti probni rad. Dakle, probni rad u novom ugovoru o radu na neodređeno vrijeme koji ste sklopili za iste poslove se ne primjenjuje.

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.