Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Isplata u rujnu: Stiže najveće usklađivanje mirovina do sada

Postotak usklađivanja iznosi 8,42 posto, a prosječna mirovina će porasti za 37 eura.

Isplata u rujnu: Stiže najveće usklađivanje mirovina do sada
Državni zavod za statistiku objavio je i zadnji važan podatak koji je potreban za izračun mirovina, a to je onaj o prosječnoj bruto plaći za polugodište.
Uz prethodno objavljene podatke o inflaciji, sada je moguće izračunati samu stopu usklađivanja, a svoj izračun je portalu mirovina.hr poslao analitičar mirovinskog sustava Željko Šemper te kaže da postotak usklađivanja iznosi 8,42 posto.
 
Iako je početna procjena Šempera za usklađivanje mirovina bila 8,53 posto, ovaj postotak je kasnije revidirao pa je iduća procjena nakon poznatih podataka u srpnju iznosila 8,28 posto. Sada je dostavio i svoj konačni izračun stope usklađivanja, a on iznosi 8,42 posto.
 
Poznati su svi podaci koji su potrebni za određivanje postotka usklađivanja. Kako je danas objavio Državni zavod za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Hrvatske za lipanj 2023. iznosila je 1150 eura, a prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lipanj 2023. iznosila je 1590 eura.
 
Inflacija za srpanj bila je u padu, odnosno cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2023. u odnosu na srpanj 2022. u prosjeku su više za 7,3 posto, dok su u odnosu na lipanj u prosjeku više za 0,2 posto.
 

Prosječna mirovina će porasti za 37 eura

 
Prosječna mirovina od 446 eura tako će porasti za 37 eura. Povećat će se tako njezin udio u prosječnoj neto lipanjskoj plaći s 38 posto na 40 posto. No, ako su u srpnju i kolovozu u pojedinim djelatnostima dodatno rasle plaće, to znači da je rasla i prosječna plaća, pa i kad poraste na 483 eura, udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći opet će pasti ispod 40 posto.
 
Prosječna mirovina zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora sa sadašnjih 1.643 eura porast će za 138 eura, piše Novi list.
 
Početkom travnja mirovine su rasle za 5,37 posto, a prošli mjesec mirovine su porasle za više od 90 tisuća umirovljenika, među kojima je 63 tisuće branitelja, za dodatnih pet posto, što je posljedica Vladine odluke da prestane umanjivati za deset posto mirovine određene prema posebnim propisima koje su u vrijeme krize 2009. godine smanjene za deset posto.
 
Drugi dio te Vladine odluke provest će se početkom sljedeće godine kad bi za tih devedesetak tisuća umirovljenika, što uključuje i saborske zastupnike, mirovine trebale porasti za dodatnih pet posto.
 
Na portalu mirovina.hr podsjećaju da se stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine, koja se primjenjuje 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, određuje tako da se zbroji stopa primjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.
 
‘Također, važno je napomenuti da je ovo ujedno najveće usklađivanje do sada, otkako je 1999. godine uveden ovaj model rasta mirovina temeljem promjena u plaćama i inflaciji’, dodaje se.
 
Izvor: mirovina.hr i novi list

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.