Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Hrvatska u gornjem dijelu ljestvice po bruto plaćama, najlošije Srbija i Bugarska

Niže prosječne bruto plaće zabilježile su Rumunjska, Mađarska i Slovačka s prosjecima od 1.421, odnosno 1.405 i 1.327 eura

Hrvatska u gornjem dijelu ljestvice po bruto plaćama, najlošije Srbija i Bugarska

Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) za prvo tromjesečja 2023. godine, prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do ožujka 2023. iznosila je 1.526 eura. Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) za prvo tromjesečja 2023. godine, prosječna bruto plaća u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do ožujka 2023. iznosila je 1.526 eura.

Hrvatska se tako, u usporedbi sa zemljama u okruženju, i dalje nalazi u gornjem dijelu ljestvice prema visini prosječne bruto plaće. Najviša prosječna bruto plaća u prvom tromjesečju 2023. i dalje je zabilježena u Sloveniji, gdje je iznosila 2.156 eura, a slijede Češka s 1.735 eura te Hrvatska, koja je preskočila Poljsku, gdje je u promatranom razdoblju prosječna bruto plaća iznosila 1.519 eura.

Niže prosječne bruto plaće zabilježile su Rumunjska, Mađarska i Slovačka s prosjecima od 1.421, odnosno 1.405 i 1.327 eura. U usporedbi s ostalim zemljama u okruženju, na samom začelju su Srbija s 978 eura te Bugarska s 962 eura, piše Bloomberg Adria.

RBA-ini analitičari ističu kako je važno napomenuti da dinamički prikaz kroz razdoblje od početka 2009. godine ukazuje na razmjerno snažniji trend rasta prosječnih bruto plaća kod usporedivih zemalja, dok je dinamika godišnjeg rasta prosječne bruto plaće u Hrvatskoj istovremeno blago ubrzala tek unazad nekoliko godina. Dakako, snažni inflatorni pritisci koji su prisutni od posljednjeg tromjesečja 2021. uvjetuju i dinamiku kretanja prosječnih plaća u realnom izrazu, utječući tako i na realni raspoloživi dohodak.

U većini promatranih zemalja iz okruženja i dalje su prisutne uglavnom dvoznamenkaste stope rasta potrošačkih cijena, izuzev Slovenije, gdje je prosječna inflacija u prvom tromjesečju 2023. iznosila 9,9 posto, pa su nadmašile rast prosječnih bruto plaća, što posljedično donosi pad u realnom izrazu. Najsnažniji realan pad prosječne bruto plaće u razdoblju od siječnja do ožujka 2023. zabilježen je u Mađarskoj, od 11,8 posto godišnje, te Slovačkoj, gdje je realan pad iznosio 5,6 posto.

Pozitivna realna stopa zabilježena je u Hrvatskoj, s 2,5 posto godišnje, te Rumunjskoj i Bugarskoj, s 1,4, odnosno 2,9 posto godišnje.

"Nastavak usporavanja inflatornih pritisaka u Hrvatskoj, ali i u zemljama u okruženju, trebao bi se u narednim mjesecima povoljno odražavati na kretanja plaća u realnom izrazu" smatraju RBA-ini analitičari. Nadalje, i manjak radne snage koji je, kao i u Hrvatskoj, prisutan na području zemalja EU-a, također će nastaviti vršiti pritisak na rast plaća.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.