Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Brojimo 1,61 milijun zaposlenih

Stopa anketne nezaposlenosti je 5,7 posto.

Brojimo 1,61 milijun zaposlenih

U Hrvatskoj je u drugom tromjesečju ove godine bilo 1,61 milijuna zaposlenih, što je oko 98 tisuća manje nego godinu ranije, dok je broj nezaposlenih smanjen za oko 39 tisuća, na 95 tisuća osoba, pa je stopa anketne nezaposlenosti 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Riječ je o statističkim podacima iz ankete o radnoj snazi koja se temelji na metodologiji Međunarodne organizacije rada te je međunarodno usporediv podatak o zaposlenosti i nezaposlenosti.

Iz DZS-a ističu kako su podaci za prvo i drugo tromjesečje ove godine procijenjeni prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021. godine, dok su prethodno objavljeni podaci procijenjeni na temelju popisa iz 2011. Time je nastao prekid u vremenskoj seriji podataka te podaci za prvo tromjesečje 2023. i nadalje nisu usporedivi s podacima za prethodna tromjesečja. Kako bi se osigurala konzistentnost i usporedivost podataka za prvo tromjesečje 2023. i nadalje s već objavljenim podacima za prethodne godine, naknadno će biti obavljena revizija podataka, čime će podaci za prethodne godine biti usklađeni s rezultatima popisa iz 2021.

Po podacima iz ankete, u drugom tromjesečju 2023. godine u Hrvatskoj je bilo 1,61 milijun zaposlenih, što je u odnosu na prethodni kvartal, odnosno prvo  tromjesečje,  29.000 više zaposlenih, odnosno 1,8 posto.  

Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu na drugi kvartal 2022. godine, pokazuje da je u drugom tromjesečju ove godine zaposlenih bilo 98 tisuća manje ili 5,7 posto. 

Istovremeno, broj nezaposlenih je na godišnjoj razini pao za 29,1 posto, a na tromjesečnoj za 24 posto. 

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu (15 do 64 godine), u razdoblju od travnja do lipnja ove  godine iznosila je 66 posto, što je na tromjesečnoj razini povećanje za 1,4 postotna boda.

U odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine stopa zaposlenosti u drugom kvartalu 2023. porasla je za 1,1 postotni bod.

Stopa nezaposlenosti koja je u prvom tromjesečju ove godine iznosila 5,7 posto, na tromjesečnoj je i na godišnjoj razini manja za 1,7 posto. 
U drugom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj bilo 3,26 milijuna radno sposobnih stanovnika (starijih od 15 godina), od čega je 1,7 milijuna aktivno, a 1,56 milijuna neaktivnih.

Stopa aktivnosti, odnosno postotni udio aktivnog u radno sposobnom stanovništvu (15 do 89 godina), u drugom je tromjesečju ove godine  iznosila 52,5 posto, što je na razini  tromjesečja prije, dok je u odnosu  prema drugom tromjesečju 2022. manja za 0,4 postotna boda.

Izvor: Hina

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.