Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Regionalni sajam Poslova: Virtualni 'most' koji godinama spaja poslodavce i prave kandidate

Zavirili smo 'iza kulisa' jednog od najdugovječnijih MojPosao projekata i provjerili zbog čega je sudjelovanje na sajmu pravi potez za poslodavce u potrazi za kandidatima koji će osnažiti njihov tim, ali i posloprimce koji tragaju za karijernim iskorakom.

Regionalni sajam Poslova: Virtualni 'most' koji godinama spaja poslodavce i prave kandidate

U poslovnom svijetu, tom neprestanom vrtlogu promjena, uspjeh nam često djeluje kao da su se sami stopili genijalna ideja i dobar poslovni plan.

No, postoji nešto dublje, što je ključno za ostvarenje naših zamisli, a to je ljudski faktor. Taj neopipljiv i za mnoge nedostižan sastojak uspjeha svakoj ideji daje život i snagu.

Ujedno se radi o pogonskom gorivu Regionalnog sajma poslova, najvećeg online susreta poslodavaca i posloprimaca iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Slovenije te jednog od najuspješnijih projekata portala MojPosao, koji će se ove godine održati od 24. do 31. listopada.

Regionalni sajam poslova nipošto ne spada u red uobičajenih događaja; to je most koji dugi niz godina povezuje tvrtke u potrazi za pravim kandidatima s pojedincima željnim novih karijernih izazova. Traje 8 dana i dostupan je posjetiteljima od 0 do 24, iznimno je jednostavan za korištenje, medijski je odlično popraćen, a ujedno omogućuje brzu i učinkovitu komunikaciju između poslodavaca i zainteresiranih kandidata.

No, iako možda izvana sve izgleda jednostavno, iza projekta Regionalnog sajma poslova krije se naporan rad i predanost. Tim od 15-ak stručnjaka iz različitih odjela - IT, Marketing, Operativa i Prodaja - radi zajedno kako bi sve bilo spremno za nadolazeće izdanje sajma. 

Kroz razgovor s voditeljicom sajma Ivanom Markulj i koordinatoricom svih marketinških aktivnosti Anom Župan, doznali smo kako se pripremaju za Sajam te kako se nose s izazovima i pritiscima koji prate organizaciju ovakvog događaja.

Na samom početku razgovora saznali smo kako je krenula njihova 'priča' na portalu MojPosao i u kojem trenutku su postali dio tima zaduženog za organizaciju Regionalnog sajma poslova.  

Ivana: Dio MojPosao tima postala sam 2018. godine kada smo zapošljavali u našem splitskom uredu. Sad kad o tome razmišljam čini mi se kao da je to jučer bilo, kad ono... uh… Imala sam sreću da sam netom prije razgovora za posao pogledala dokumentarac o portalu MojPosao, što se pokazalo kao pun pogodak! Od prvog dana moja uloga bila je vezana uz komunikaciju s klijentima. To je proces koji obuhvaća pripremu i pravovremeno planiranje, odnosno prilagođavanje situaciji s obzirom na to svaki naš klijent ima jedinstvene potrebe i želje, zatim pružanje podrške te stalno usavršavanje i učenje novih poslovnih procesa. Dakle, usudila bih se reći da se radi o cijeloj lepezi procesa. Jedan dio tog 'šarenila' je i rad na našim virtualnim sajmovima. Sada sam tu gdje jesam - sretna, zadovoljna i ispunjena.

Ana: Prošlo je više od dvije godine otkako sam postala dio MojPosao tima, a Regionalni sajam poslova je prvi projekt na kojem sam počela raditi i veselilo me što ću imati priliku dati svoj doprinos unutar tima koji već godinama uspješno provodi projekt s velikim entuzijazmom. Dogodine sam preuzela marketinško vođenje aktivnosti povezanih sa sajmom, a kojih ima poprilično te oni traju tijekom cijele godine. 

Kao i za sve većinu drugih stvari u životu, iskustvo je od neprocjenjive važnosti. Cijelo ovo vrijeme smo učili na greškama (i još učimo), prikupljali povratne informacije, pratili tržište i na kraju razvili kvalitetan proizvod. Na projektu, svatko u skladu sa svojim znanjima i vještinama, samo u Hrvatskoj predano radi 15 ljudi iz različitih odjela. Dodatno, u timu su i kolege iz BiH, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Dinamično je, nadasve! Ovim putem im želim zahvaliti na doprinosu i pomoći, doista mi iz dana u dan život i rad čine jednostavnijim i opuštenijim.  Stela Tadin, voditeljica odjela Marketinga i odjela Projekata i produkata

Koji su najstresniji, odnosno najizazovniji trenuci rada na jednom ovakvom projektu, a u čemu najviše uživate?

Ivana: Ne bih koristila ovaj termin 'najstresniji trenuci'. Bliže sam ovom drugom - najizazovniji. To su zasigurno dani pred sam početak sajma kada testiramo cijelu platformu te provjeravamo sve marketinške aktivnosti, štandove i oglase. Taj period je ključan i ponekad mi se čini da traje vječno. Kada to prođe znamo da smo ispunili prvi cilj. Onaj drugi cilj je sama realizacija sajma, odnosno briga da svih 8 dana prođe „glatko“. Pozitivna iskustva i zadovoljstvo naših izlagača najveći su užitak i vjetar u leđa da budemo još bolji.

Što sajam donosi klijentima i čemu duguje svoju dugovječnost te sve veći broj izlagača, kao i posjetitelja?

Ivana: Regionalni sajam poslova ove godine slavi svoj 14. rođendan i vjerujem kako je upravo ta brojka najbolji pokazatelj vrijednosti sajma za sve uključene. Naime, postoji kontinuirana potreba poslodavaca za isticanjem na tržištu rada i ostvarivanja dodatnog dosega do kandidata (aktivnih i pasivnih iz cijele regije). S druge strane, postoji i potreba posloprimaca da na jednom mjestu saznaju sve o istaknutim poslodavcima kao i da se sami istaknu među konkurencijom. Velika prednost sajma krije se i u činjenici da pruža mogućnost uspostavljanja direktne komunikacije s potencijalnim kandidatima, promociju tvrtke kao privlačnog poslodavca te time i brži proces zapošljavanja. Također, imajući u vidu da je riječ o virtualnom susretu posloprimaca i poslodavaca, uz sajam se ne vežu troškovi putovanja, smještaja, logistike i slično.

Ana: Uz sve prednosti koje su objavljene na web stranici sajma (doseg do kandidata, isticanje na tržištu rada, direktna komunikacija s kandidatima pomoću video i chat opcije, stvaranje baze kandidata za buduće potrebe, sve što treba je Internet…), posebno bih istaknula bogatu i izdašnu medijsku kampanju sajma. Naime, osobe koje rade u ljudskim potencijalima svjesne su koliko je bitno ulagati u Employer Branding. To je preduvjet isticanja na tržištu rada, privlačenja priželjkivanih kandidata i ostvarivanja poslovnog uspjeha. Brojni poslodavci iz godine u godinu sudjeluju na sajmu upravo zato jer su svjesni da je online sajam platforma koja će im donijeti dodatni doseg do kandidata (kojeg nisu imali prilike na drugačiji način doseći). Na tržištu na kojem se kandidati osjećaju slobodno mijenjati poslodavca s kojim nisu zadovoljni ili su djelomično zadovoljni, treba imati na umu da tijekom sajma možete privući stručne pojedince i pokazati im da ste upravo vi kvalitetan poslodavac.

Od početka sajma nas dijeli nešto malo više od mjesec dana… Poslodavci i dalje mogu osigurati svoje mjesto na sajmu, a i kandidati bi polako mogli krenuti s pripremama, zar ne?

Ivana: Tako je, ušli smo u završnu etapu našeg putovanja, ali svi poslodavci koji žele sudjelovati i dalje nam se mogu javiti. Stoga, još jednom pozivam sve naše dosadašnje izlagače i one koji će to tek postati da se pridruže ovom jedinstvenom eventu koji doprinosi izgradnji pozitivnog imidža tvrtke kroz jedinstveni personalizirani pristup. Naš tim cijelo vrijeme će biti na raspolaganju svim ovogodišnjim izlagačima, odgovarajući na pitanja i pružajući podršku ako 'negdje zapne'. 

Ana: Posloprimcima bih poručila da na vrijeme pripreme i ažuriraju svoje životopise i molbe. Korisni savjeti o pisanju CV-a i zamolbi za posao, kao i samoj pripremi za razgovor za posao kriju se u rubrici Savjeti na portalu MojPosao.

Za dodatne informacije i rezervaciju štanda posjetite stranicu sajma https://regionalnisajamposlova.com/

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.