Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Od siječnja gotovo 240 tisuća službenika i namještenika može očekivati veće plaće

Rastu i dodaci.

Od siječnja gotovo 240 tisuća službenika i namještenika može očekivati veće plaće

Vlada i sindikati javnih i državnih službi protekle su godine postigli dogovor oko dodataka kolektivnim ugovorima kojima je javnim i državnim službenicima povećana osnovica za plaće za pet posto i ugovoren rast božićnice na 300 eura, a po prvi put u ugovor je ušla uskrsnica od 100 eura.

Osnovica plaće za listopad isplaćena u studenome porasla je s 902 na 947 eura, povećana božićnica isplaćena je u prosincu, a u siječnju 238.000 službenika i namještenika može očekivati veće plaće radi poreznog rasterećenja, objavio je poslovni dnevnik.

Novi zakoni za reformu javne uprave

Sukladno dogovorenoj odluci o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama, plaće 219.000 zaposlenika su rasle od 60 do 100 eura, najviše onima s najmanjim plaćama, a regres od 300 eura primijenit će se na sve.

Zakoni o državnim službenicima i o plaćama u državnoj službi i javnim službama trebali bi zamijeniti više od 300 propisa kojima je uređeno pravo na plaću, te promijeniti sadašnji sustav s 2500 kategorija radnih mjesta i više od 560 dodataka.

Uvodi se jedinstvena platna lista s 16 platnih razreda i rasponom koeficijenata od 1 do 8, s time da se najniži koeficijenti povećavaju za gotovo 60 posto.

Novina je i uvođenje dodatka na plaću za učinkovitost rada, koji će moći iznositi do 30 posto, a bit će moguće i ostvarivanje godišnjeg bonusa za one s najboljim rezultatima.

Cilj je standardizirati plaće u javnom sektoru za gotovo 240.000 zaposlenih, a Vlada to ističe kao najveći reformski poduhvat u javnoj upravi u posljednjih 30 godina.

Izvor: poslovni dnevnik

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.