Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Zagreb će stranim radnicima omogućiti besplatan tečaj hrvatskog jezika

Plan je da se ulaganjem 150.000 eura omogući učenje hrvatskog jezika stotini stranih radnika.

Zagreb će stranim radnicima omogućiti besplatan tečaj hrvatskog jezika

Grad Zagreb uskoro će stranim radnicima omogućiti besplatan tečaj hrvatskog jezika, što je jedan od važnijih koraka u njihovoj integraciji u hrvatsko društvo. Za ovu godinu najavljeno je izdavanje više od dvjesto tisuća radnih dozvola za strance, a stručnjaci predviđaju da će do 2030. u Hrvatskoj svaki četvrti radnik biti stranac.

Zagreb će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će u sklopu svoga proračuna stranim radnicima financirati učenje hrvatskog jezika. Plan je da se ulaganjem 150.000 eura omogući učenje hrvatskog jezika stotini stranih radnika, kaže zastupnik gradske skupštine iz redova stranke Možemo! i predsjednik gradske koordinacije za ljudska prava Gordan Bosanac, piše točka na i.

“Sigurno je da Grad to ne može sam. Potrebna nam je suradnja naših sugrađana i sugrađanki, prvenstveno organizacije civilnog društva koje već godina organiziraju tečajeve hrvatskog jezika za različite grupe. Postoje i škole stranih jezika koje pružaju tu uslugu. Imamo i gradske ustanove – Otvoreno učilište, SUVAG…. Ideja je da vrlo brzo idemo s javnim pozivom za sve zainteresirane koji imaju kapacitete da organiziraju tečaj i da onda na temelju javnog poziva odlučimo tko će tečaj provoditi”, objasnio je Gordan Bosanac.

Sociologinja Snježana Gregurović s Instituta za migracije i narodnosti podržava inicijativu, ali smatra kako bi se u nju trebali uključiti i poslodavci: “Pohvalno je da Grad Zagreb to organizira, ali zašto bi sav teret bio na gradu? Zašto se u to ne bi uključili poslodavci, kojima je itekako stalo da imaju radnika koji govori jezik sredine u koju je došao? Zašto ne bi uložili sredstva i poticali ljude da uče hrvatski? Tako će i sam poslovni proces biti uspješniji”.

Izvor: točka na i

 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.