Share
Tweet
Share

JADRANSKA VRATA dioničko društvo za poslovanje kontejnerskim terminalom

  • Adresa: Brajdica 16, 51000 Rijeka
  • Telefon: 051 496 954

Jadranska vrata d.d./AGCT su dio internacionalne korporacije ICTSI iz Manille/Filipini, koja je dio industrije preuzimanja, razvoja, upravljanja i vođenja operacija na kontejnerskim lukama i terminalima diljem svijeta te je postala vodeći operater, inovator i predvodnik na svom području.

Početak u sklopu Luke Rijeka

Jadranska vrata d.d. osnovana su još 11.09.2001.g. kao tvrtka kćer Luke Rijeka, koja je upravljala radom kontejnerskog terminala. No početke nalazimo dublje u povijesti...


(izvor: internet)

Iako luka Rijeka kao strateški objekt već stoljećima predstavlja jednu od najvećih gospodarskih vrijednosti ovog kraja, kao poduzeće se u dokumentaciji javlja još 1913.g. kada je proglašena 10-om europskom lukom, iza Amsterdama, a ispred Venecije. Od tada pa do izgradnje kontejnerskog terminala na Brajdici, istočnom dijelu riječkog lučkog bazena prošlo je čak 66 godina uspješnog upravljanja pomorskim dobrom sjevernog Jadrana. Luka Rijeka desetljećima je bila glavna Hrvatska, Jugoslavenska, ali i luka svih zemalja istočnoeuropskog zaleđa, kao što je Mađarska, tadašnja Čehoslovačka, Rumunjska i druge.

Izgradnjom kontejnerskog terminala na Brajdici 1979.g. počelo je pružanje usluge kontejnerskog prijevoza i skladištenja u Hrvatskoj i to znatno prije nego je početkom 21.stoljeća započela jaka kontejnerizacija u svjetskim omjerima.

Od tada do osnivanja tvrtke Jadranska vrata, kontejnerski terminal je radio kao sastavni dio poduzeća Luka Rijeka d.d., te je izdvajanjem u Jadranska vrata d.d. ojačana uloga te djelatnosti u cjelokupnu portfelju Luke Rijeka d.d. Jadranska vrata d.d. su uspješno poslovanje okrunila rekordom prometa u 2008.g. od 168.000 TEUa u godinu dana.

U 2010.g. pokrenut je tzv.projekt Rijeka Gateway, u sklopu kojeg je provedena i privatizacija kontejnerskog terminala te je 15.4.2011.g. većinski vlasnik terminala sa 51% vlasničkim udjelom postao International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) sa sjedištem u Manili, Filipini.

Ulazak u grupaciju ICTSI

Od potpisa ugovora o koncesiji 15.4.2011.g., grupacija ICTSI je kao većinski vlasnik Jadranskih vrata dobila pravo na upravljanje terminalom na 30 godina. Od tada započinje i korištenje engleskog naziva poduzeća kao brand imena – Adriatic Gate Container Terminal, ili AGCT.

Grupacija ICTSI se bavi stjecanjem, razvojem, upravljanjem i vođenjem kontejnerskih luka i terminala diljem svijeta. Osnovana je u prosincu 1987. godine u Filipinima, a do danas je ICTSI postao vodeći operater, inovator i pionir u svom području. Nakon konsolidiranja i jačanja njihove baze i glavnog terminala - Manila International Container Terminal (MICT) u Manili, prepoznali su potencijal za nezavisne međunarodne operatore terminala te su pokrenuli agresivan međunarodni i domaći program proširenja 1994. godine. Regionalne središnjice u Manili, Hong Kongu, Miami-u, Sydneyu, Dubaiju i Cape Town-u osim koordinacije postojećih terminala u regijama, imaju i neposredni pristup novim akvizicijama te mogućnost brze reakcije na nove mogućnosti ulaganja.

Vizija ICTSIa je izgradnja dugoročne vrijednosti za dioničare te iako svjesni djelovanja u industriji, koja se brzo mijenja i unaprijeđuje, ICTSI želi nastaviti optimizaciju učinkovitosti te služiti klijentima, gospodarstvu te naravno dati svoj ekonomski doprinos vladama i stanovništvu zemalja, u kojima djeluju te kroz to vratiti uloženu vrijednost svojim dioničarima.

Misija ICTSIa je ispunjavanje dugoročnih ugovornih obveza prema klijentima te vladama zemalja luka, u kojima djeluju, kao partnerima kompanije. No, to je moguće jedino uz pružanje izvrsnih mogućnosti rasta za zaposlenike, koji onda mogu izgraditi uspješnu tvrtku zajedno sa korporativnim partnerima. Posljednje, ali svakako ne i najmanje važno, tu je svakodnevno poslovanje i pružanje vrhunske usluge obilježene učinkovitošću, pouzdanošću, profesionalnošću i profitabilnošću. Ispunjavajući te uvjete svakim danom, njihova je namjera dugoročno nadmašiti ugovorne obveze, a na čast prema zaposlenicima, partnerima i dioničarima.

O nama

AGCT tehnologija

Ulaskom u veliku internacionalnu grupaciju, Jadranska vrata d.d., dobila su puno znanja i mogućnosti širenja i rasta te potpore na svim područjima razvoja. Tako je ICTSI u prve 4 godine investirao više od 26 milijuna eura u razvoj AGCTa, što u novu opremu, a što u infrastrukturne projekte.

Tako je operativna obala udvostručena sa dosadašnjih 300m na sadašnjih 628m; kontejnerska mehanizacija je u potpunosti obnovljena dvjema novim obalnim dizalicama, s 8 novih mostnih dizalica na gumama i šinama, 7 novih kontejnerskih tegljača, 13 novih kontejnerskih prikolica te 3 nova viličara – i to je samo dio ulaganja.

Kao jedan od bitnih dijelova našeg poslovanja je unaprijeđenje informatičke tehnologije i sustava na terminalu. Tako je uveden informatički sustav za upravljanje procesima na terminalu Navis, koji cijelim terminalom upravlja iz kontrolne sobe, tzv. Operativnog centra gdje se na ekranu vide sva kretanja na terminalu te se određuje kada, na koji način i kako će se izvršiti neka usluga – posebice iskrcavanja ili ukrcavanja kontejnera sa/na brod, kamion ili vagon ili gdje će ti kontejneri biti smješteni (skladišteni na terminalu). Svaki stroj na terminalu ima direktnu vezu sa operativnim centrom te preko ekrana smještenog unutar istoga, svaki operater direktno vidi sve svoje zadatke - čime je poslovanje i komunikacija znatno olakšana.

Inovacija nam nikada ne nedostaje pa je tako komunikacija izmedju strojeva i operativnog centra napravljena na 3G mreži mobilnog operatera, umjesto na uobičajenij wi-fi mreži, što uz manje troškove omogućava i puno veću pouzdanost i stabilnost takve mreže. Uz to su naši odjeli informatike, održavanja i operative zajedno napravili sjecište dvaju sistema naših dobavljača oprema, koje prije nije napravljeno nigdje u svijetu – što omogućuje brže, lakše i efikasnije dijagnosticiranje kvarova i problema na samoj opremi te time bržu i bolju uslugu za naše korisnike.

AGCT struktura

Naši su zaposlenici odličan spoj mladosti i iskustva, inovacije i tradicije, ambicije i stabilnosti. Kao dio našeg tima mogu se razvijati u nekoliko smjerova:

OPERATIVA

Cure i dečki koji upravljaju operativnim centrom imaju znanje o pomorstvu, transportu i logistici, napredna znanja informatičkih tehnologija i odlično znanje engleskog jezika. Osim rada u operativnom centru i na kompjuteru, oni samim operacijama upravljaju i na terenu, kontrolirajući tijek kretanja roba u konekciji sa svim prijevoznim sredstvima prisutnima na terminalu – brodom, kamionom i željeznicom. Uz njih najveći dio našeg tima čine operateri terminalskom mehanizacijom – dečki koji bez problema ukrote svaku obalnu ili mostnu dizalicu, autodizalicu, terminalske tegljače i viličare. Naša je prednost što većina njih može upravljati s najmanje 3 stroja te sukladno organizaciji rada mogu raditi na stroju, na kojem je rad tog dana potreban.

ODRŽAVANJE I INFRASTRUKTURA

U odjelu održavanja naši se dečki brinu o stanju strojeva te infrastrukture na samom terminalu. Od mobilne mehanizacije, preko električnih instalacija, raznih građevinskih zahvata pa sve do vrlo sofisticiranih programiranja PLC uređaja, koji upravljaju radom cijele dizalice – sve je to za naše dečke svakodnevni zadatak.

SIGURNOST, ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA OKOLIŠA

Na svakom je poslu sigurnost i zaštita na radu jedan od najbitnijih čimbenika, no na našem je terminalu ključna, jer su opasnosti u našoj industriji znatno veće s obzirom na težinu robe, kojom se bavimo. Zato je rad u ovom odjelu zahtjevan i odgovoran, ali vrlo interesantan i ispunjujući. Jer zaštititi radnika, nekada i od samog sebe, da se sigurno i sretno vrati svojoj obitelji – njihova je beskompromisna zadaća.

IT (INFORMACIJSKE TEHNOLOGIJE)

Iako IT nije naš „core business“, to je svakako jedan od najinovativnijih odjela u tvrtki. Sistem inženjeri svakodnevno brinu o infrastrukturi, korisnicima, sigurnosti mreže i unapređenju korisničkih postavki. Uz njih programerski dio svakodnevno razvija poslovne aplikacije te pomaže u održavanju postojećih sistema. Naše djevojke i dečki iz ITa zasigurno ne mogu reći da im je dosadno ili da se ne razvijaju i svaki dan uče nešto novo, eventualno im može biti previše dinamično.

FINANCIJE, NABAVA, PRODAJA

U odjelu financija uz klasično računovodstvo morate računati i na znanja iz naprednih financija i kontrolinga. Također ćete koristiti SAP, što će biti još jedan od interesantnih izazova u Vašem poslovnom životu. U odjelu nabave svaki ćete dan kontaktirati puno dobavljača, pregovarati, dogovarati, ugovarati – dinamične osobe će uživati, jer sve kupnje u tvrtci prolaze upravo preko odjela nabave. U odjelu prodaje osim komunikacije i prezentacijskih vještina, bitno je da svi razmišljaju analitički i imaju znanja korištenja excela te power pointa. Osim same prodaje tu je i dio odjela koji se bavi marketingom i odnosima s javnošću te svime što ta područja podrazumijevaju.

ODJEL ZA UPRAVLJANJE I RAZVOJ LJUDSKIH POTENCIJALA

U našem je nazivu razvoj namjerno izdvojen, jer smatramo da su razvoj i motivacija ljudi, tzv. „engagement“ najbitniji dijelovi našeg svakodnevnog rada. Uz svu obaveznu administraciju, obračun plaće, usklađenje sa zakonskim okvirima, naš je osnovni zadatak da svaki sadašnji, a i budući zaposlenik ne bude samo broj na popisu zaposlenika, već da njihovo iskustvo, vještine i sposobnosti usmjerimo i potičemo na daljnji profesionalni razvoj, jer ljudski kapital postaje ključni faktor za postizanje poslovnih ciljeva i poslovne uspješnosti. Unatoč svakodnevnim zahtjevima posla, nastojimo zaposlenicima omogućiti i dodatne aktivnosti i zabavne trenutke organiziranjem raznih druženja, a sve sa ciljem učvrščivanja timskog duha unutar tvrtke i osjećaja pripadnosti našoj AGCT obitelji. A kao i u svakoj obitelji, nije toliko važna kuća, auto, odjeća – važne su osobe. Mi na to svaki dan podsjećamo naše kolege.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.