Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Novi trend – šokantna pitanja

Nezaposleni Britanci na razgovorima za posao u posljednje vrijeme sve češće postaju "žrtve" neočekivanih i nerijetko neukusnih pitanja od strane poslodavaca, poput – znate li kakav je osjećaj ubiti čovjeka!


Postavljanje šokantnih pitanja u Velikoj Britaniji postaje trend koji tamošnjim poslodavcima pomaže da brže izaberu odgovarajućeg kandidata. Naime, "u moru" visokoobrazovanih i elokventnih kandidata za posao, teško je odabrati onog pravog. Standardni razgovor za posao postao je, izgleda, zastarjela varijanta poslovnog intervjua.

Uvid u snalaženje osobe u neugodnoj situaciji poslodavcima olakšava odabir, što je i razlog zašto su se Britanci dosjetili postavljanja ovakvih pitanja, koja služe kao svojevrsna šok terapija za tražitelje posla.

Umjesto da vas zbune, bizarna pitanja morate shvatiti kao priliku da zabljesnete na razgovoru za posao. Pokažite da ste rječiti, demonstrirajte svoje interese i vještine - savjetuje Mat Jackson, menadžer londonske agencije za zapošljavanje Manpower.

Pa, iako nova metoda ispitivanja postaje sve popularnija, u jednoj od najvećih investicijskih banaka Goldman Sachs ipak preferiraju "demode" intervjue s kandidatima. Međutim, Calum Forrest, kadrovski šef europske podružnice te banke, ističe kako je proces zapošljavanja podijeljen u dva dijela.

U prvom dijelu, kandidati prolaze klasičan intervju i testove, a drugi dio se sastoji od pet dodatnih intervjua, ali nakon što počnu raditi. Stoga, iako nisu poklonici novih šokantnih metoda, niti drugi dio procesa ipak nije sasvim standardan.

(V.K.)
Izvor:
Jutarnji list Vezane vijesti:

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje