Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Studenti predaju jezike, a fizičari matematiku

Iako nova školska godina počinje danas, mnoge osnovne i srednje škole još nisu popunile sva slobodna radna mjesta. Javna glasila puna su natječaja u kojima se traže nastavnici razredne nastave te profesori, od hrvatskog jezika do tjelesne kulture.

Ipak, najveća je potreba za profesorima engleskog jezika, koji se u gotovo svim osnovnim školama počinje učiti već od prvog razreda, te za profesore hrvatskog i matematike. Iako nema škole u koju na raspisani natječaj nije stiglo minimalno dvadesetak molbi za radno mjesto, rijetko tko prihvati posao.

Naime, profesorima se najčešće nudi rad od 6 do maksimalno 12 sati tjedno, za što se dobije mjesečna plaća od tisuću do najviše dvije tisuće kuna, a i rijetko koja škola zapošljava na neodređeno vrijeme. Zbog toga su apsolventi Filozofskog fakulteta sve češće predavači stranih jezika, a ako se ne može pronaći profesor iz matematike, "posluži" i onaj iz fizike, pogotovo ako je potreban za kraće razdoblje dok je redovni profesor na bolovanju ili porodiljnom.

Tražimo profesora engleskog za šest sati tjedno te profesora matematike i informatike. Stiglo nam je 25 molbi, ali nitko ne želi pristati na minimalnu satnicu. Još smo u lipnju predvidjeli koji će nam kadrovi nedostajati te smo manjak prijavili Gradu od kojeg ćemo tražiti, ako nikoga ne zaposlimo, da nam pošalju profesora iz neke druge škole koja je, pak, prijavila višak zaposlenika - ističe Marijana Štefan, ravnateljica Osnovne škole Dr. Ivana Merza iz Donjeg Grada.

Isti problemi muče i Prvu ekonomsku školu. Natječaj za profesora engleskog jezika odavno je raspisan, a iako je već stiglo 15-ak molbi, još nikoga, kaže tajnik škole Golub Lasica, nisu zaposlili. U Strojarsko tehničkoj školi Fausta Vrančića traže se profesori fizike, matematike i strojarstva.

Prema kolektivnom ugovoru potpisanome između Sindikata učitelja, Ministarstva obrazovanja i Grada Zagreba, sve osnovne škole dužne su Uredu za obrazovanje prijaviti manjak ili, pak, višak stručnog kadra.

Tek nakon toga Grad im može odobriti raspisivanje javnog natječaja za popunjavanje slobodnih radnih mjesta. A potrebu za učiteljima i nastavnicima, prema riječima Ivice Lazanje, pročelnika Ureda, prijavile su čak 74 osnovne škole.

(V.K.)
Izvor:
Večernji list

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje