Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Tržište rada u ožujku: Najveća ponuda i potražnja u trgovini, prodaji i marketingu

Analizom oglasa i životopisa objavljenih na MojPosao u ožujku 2007. dobiveni su sljedeći podaci o ponudi i potražnji na tržištu rada.


U ukupnoj ponudi i potražnji na tržištu rada, u ožujku je najzastupljenija kategorija "Trgovina, prodaja i marketing".

Do značajne promjene došlo je u kategoriji "Turizam, ugostiteljstvo, prehrana", jer iako je zainteresiranost posloprimaca ostala ista u odnosu na veljaču, potražnja za radnicima u navedenoj kategoriji je značajno porasla.

Možemo pretpostaviti da je razlog tome predsezona te početak priprema za turističku sezonu što znači da sljedećih mjeseci možemo očekivati sve veću dinamiku u ovoj kategoriji.


Kategorije deficitarnih zanimanja za ožujak:

 • Građevina i arhitektura (indeks 226)
 • Turizam i ugostiteljstvo (indeks 150)
 • Zdravstvo i briga o ljepoti (indeks 149)
 • Neka od najčešćih deficitarnih zanimanja su: dipl. inženjer građevine, inženjer građevinarstva, konobar, recepcionist, magistar farmacije.

  Kategorije suficitarnih zanimanja za ožujak:

 • Pravo (indeks 42)
 • Obrazovanje i briga o djeci (indeks 48)
 • Dizajn i umjetnost (indeks 58)
 • Neka od najčešćih suficitarnih zanimanja su: pravnik, profesor, nastavnik.

  Od ukupnog broja objavljenih oglasa, 64% oglasa bilo je za stalno zaposlenje što je za 3 p.p. više nego prethodni mjesec, dok je 25% oglasa bilo za rad na određeno. Na honorarni rad odnosilo se 11% oglasa, dok ih je 8% bilo za studentske poslove.

  Prema oglasima za radna mjesta u ožujku 2007., od ukupnog broja objavljenih oglasa u 43% ih se tražila srednja stručna sprema, u 19% oglasa tražila se visoka stručna sprema, u 11% viša stručna sprema, u 23% oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok su se ostale razine obrazovanja tražile u manjem postotku (4%).

  Više informacija možete pronaći u rubrici

  Aktualno

  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje