Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Ronioci i yacht masteri zarađuju do 2.000 kuna dnevno

Građani koji žele dobru zaradu, a kvalificirani su za rad na naftnim platformama ili su školovani kuhari, ronioci te zapovjednici jahti s položenim ispitom mogu birati gdje će raditi. Nadalje, dokažu li se na poslu te nastave sa školovanjem, svoju plaću mogu čak i udvostručiti.

Iako službeni registar ne postoji, procjenjuje se da na platformama, cruiserima, megajahtama i jahtama te na ronilačkim poslovima širom svijeta radi između 6.000 i 7.000 hrvatskih građana koji su zbog znanja, kvalifikacija i odnosa prema poslu iznimno cijenjeni.

Ravnatelj pomorskog učilišta AdraMare iz Zadra i kapetan druge plovidbe Gordan Baraka navodi kako je potražnja za kvalificiranim radnicima, pomorcima, geolozima, kemičarima, strojarima, inženjerima na naftnim platformama golema, a "početnici bez osobitih kvalifikacija mogu računati na plaću od tri do četiri tisuće dolara mjesečno.

Iskusni i educirani radnici za rad na platformama imaju plaću između 60 i 150 tisuća dolara godišnje, s tim da 28 dana rade, a 28 dana su slobodni. O visinama plaća školovanih ljudi sa završenim fakultetima i titulama inženjera teško je i govoriti."

Među plaćenijim zanimanjima jest i ono kuhara na cruiserima i megajahtama, a Zdravko Kalabrić, kuhar s vrhunskim međunarodnim statusom i voditelj Kulinarske akademije u Šibeniku navodi da školovani kuhar sa znanjem barem jednog stranog jezika, koji vlada kulinarskom terminologijom francuske i talijanske kuhinje može u startu, kao početnik, računati s plaćom od 4.000 eura mjesečno, ali mora pokazati znanje da bi dobio posao.

Trenutno najtraženije profesije na svjetskom tržištu rada, pa i u Hrvatskoj, su radni ronioci i zapovjednici jahti do 100 brt. Te dvije profesije spadaju među najdeficitarnija zanimanja u cijelom svijetu, a samo u Hrvatskoj poslodavci trenutno traže između šest i osam tisuća kvalificiranih yacht mastera.

Voditeljica obrazovanja PUO Libar iz Šibenika, Angela Krasić navodi da se potražnja za roniocima i yacht masterima trenutno ni približno ne može zadovoljiti, pa se zbog toga njima već i u Hrvatskoj nudi plaća od oko 2.000 kuna dnevno.

Inače, svjedodžbe, diplome i licence stečene školovanjem i edukacijom u Hrvatskoj priznate su u cijelom svijetu. U Hrvatskoj se školovanje za rad na platformama provodi prema licencama Liberije i Paname te odobrenjima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali po najstrožim kriterijima svjetske naftne industrije.

Gordan Baraka navodi da poslodavci cijene i nagrađuju znanje i stručnost, pa oni koji stalno uče, prate razvoj tehnologije, napreduju, vladaju terminologijom i služe se s barem dva svjetska jezika brzo napreduju i penju se na platnoj ljestvici. (V.K.)

Izvor:
Jutarnji list

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje