Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Za smanjenje siromaštva potrebno više zaposlenih žena

Kako bi žene ostvarile veće gospodarske slobode stručnjaci ističu da je potrebno mijenjati percepciju žena u društvu

Obrazovanje postaje sve dostupnije ženama, a zdravstvena skrb za žene je sve kvalitetnija, ističe se u novom izvješću Svjetske banke i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Međutim, unatoč godišnjim investicijama za borbu protiv rodne nejednakosti, od 13 milijardi američkih dolara, gospodarske slobode još uvijek ostaju neostvareni san mnogih žena u svijetu.

Obrazovanje je neophodno
"Rodna jednakost preduvjet je za smanjenje siromaštva i gospodarski razvoj", istaknuo je potpredsjednik Grupe Svjetske banke za smanjenje siromaštva i ekonomsko upravljanje, Danny Leipziger.

"Veća otvorenost obrazovnih sustava ženama je ključni korak, ali nije dovoljan ako im se ne omogući dobivanje kvalitetnog zaposlenja i stvaranje okruženja za značajnije gospodarske aktivnosti."

Upozorenja Svjetske banke i OECD-a temelje se na studiji kojom se analizirala jednakost žena u sklopu ostvarenja Milenijskih razvojnih ciljeva, a iz koje je vidljivo da je obrazovanje sve dostupnije ženama u 82, od 122 analizirane zemlje. Istovremeno, u 19 zemalja, od kojih se 13 nalazi u subsaharskoj Africi stanje je i dalje nezadovoljavajuće.

Dodatni napori potrebni su i na globalnoj razini budući da djevojčice čine 55 posto ukupnog broja djece koja se ne školuju.

Više žena u parlamentima
Što se pak tiče zastupljenosti žena na visokim političkim funkcijama, značajan napredak vidljiv je samo u pet zemalja. U Ruandi gdje one čine 48,8 posto zastupnika u parlamentu, Švedskoj gdje je njihov udio tek nešto manji (47 posto) te na Kubi (43,2 posto), u Finskoj (41,5 posto) i Argentini (40 posto).

Ženama se u današnje vrijeme pružaju znatno bolje prilike za stjecanje dohotka, navodi se u izvješću.

Radna mjesta ipak nesigurna
Udio žena među ukupnim brojem zaposlenih značajno se povećao, ali je potrebno uložiti više napora kako bi im se osigurala bolja zaštita. Naime, gotovo dvije trećine ih radi na nesigurnim radnim mjestima, što podrazumijeva privremeno zaposlenje, rad bez adekvatne zaštitne opreme ili primjerice neplaćeni rad.

Ovakvi oblici zaposlenja najizraženiji su u Južnoj Aziji i subsaharskoj Africi gdje je nesigurno gotovo 80 posto radnih mjesta na kojima rade žene.

Stručnjaci ističu da je uspostava jednakosti muškaraca i žena proces koji između ostalog zahtijeva i izmjenu nekih temeljnih društvenih predrasuda.

Jedan od načina kojima se to može postići su i financijski poticaji kojima bi se pozitivno utjecalo na percepciju žena u društvu, ali prvenstveno i u obitelji. Možda bi se takvim potezima povećala i plaća žena koja je trenutno 17 posto niža u odnosu na plaću muškaraca. (V.K.)

Izvor:
Svjetska banka

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje