Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

HIV: Većina zaraženih u svijetu radno sposobna

Međunarodna organizacija rada upozorila je da bi poslodavci mogli financijsku krizu iskoristiti kao opravdanje za prikrivenu diskriminaciju osoba zaraženih HIV-om

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a (1. prosinac), Međunarodna organizacija rada (International labour organization – ILO) je upozorila da radno mjesto ima veliku ulogu u sprječavanju širenja zaraze.

Ohrabruje činjenica da međunarodni programi pozitivno utječu na smanjenje broja novooboljelih i bolju socijalizaciju već zaraženih osoba, istaknuo je generalni tajnik ILO-a Juan Somavia. Međutim, dodao je da u svijetu 33 milijuna osoba živi s HIV-om, a gotovo 90 posto odraslih nalazi se u radno aktivnoj dobi i radno je sposobno.

Nedostaje li radne snage?
Istovremeno, marginalizacija zaraženih osoba uvelike utječe na gospodarstvo zemalja, te predstavlja rizik za ekonomski rast.

Naime, mnogim svjetskim tržištima nedostaje učitelja, menadžera, poljoprivrednika, tvorničkih radnika i vladinih predstavnika. Dakle, iako im je stručna radna snaga raspoloživa, poslodavci se zbog straha i neznanja radije odlučuju na stigmatizaciju tih društvenih skupina.

Tri milijuna zaposlenih
Do sada je od AIDS-a umrlo više od 25 milijuna osoba, a dnevno se u svijetu bilježi više od sedam tisuća novooboljelih. Međutim, zbog napretka medicine i omogućavanja liječenja, ali i pravilne informiranosti društva, značajan broj njih nastavlja živjeti, dok ih skoro tri milijuna svakodnevno odlazi i na posao.

Somavia je naglasio kako je upravo socijalna i ekonomska nejednakost ključan faktor koji utječe na širenje zaraze, a trenutna financijska kriza mogla bi dodatno narušiti dosadašnje napore u borbi protiv AIDS-a.

Financijska kriza donosi novi rizik
"Primjerice, gubitak zaposlenja za osobu koja je zaražena HIV-om direktno bi značio gubitak financijskih primanja koja su neophodna za liječenje, ali i gubitak zdravstvenog osiguranja. Također, zbog manjih financijskih primanja u nekim kućanstvima, djeca bi mogla ranije napuštati školu kako bi se prije uključila na tržište rada, a ne smije se zaboraviti da bi u ovakvim okolnostima, poslodavci lako mogli krizu iskoristiti kao opravdanje za otpuštanje radnika zaraženih HIV-om. Dakle, krizom se može opravdavati i direktna diskriminacija zaraženih", naglasio je Somavia.

Stoga nam je, prema mišljenju ILO-a u ovom turbolentnom vremenu potrebno jako vodstvo s jasnom vizijom koja bi povezala ljude u zajedničku borbu, budući da će rast i razvoj biti ozbiljno ugroženi, ako društvo ne zaustavi širenje HIV-a.

Provođenjem edukativnih programa i širenjem informacija o toleranciji, vlade, poslodavci i zaposlenici diljem svijeta mogu doprinijeti širenju socijalnih reformi u svijetu rada i prihvaćanju HIV pozitivnih osoba kao ravnopravnih zaposlenika koji potiču ekonomski rast. (V.K.)

Izvor:
ILO

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje