Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Više od pola milijuna mirovina ispod 1300 kuna

Većina umirovljenika prima mirovinu u visini koja se u Europskoj uniji tretira granicom siromaštva

Matica umirovljenika Hrvatske upozorila je danas da je standard umirovljenika drastično pao, ističući da čak 548.000 umirovljenika prima prosječnu mirovinu od samo 1.278 kuna.

To znači da više od polovice umirovljenika prima mirovine s kojima je teško preživljavati, rekao je na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Matice Josip Vincek.

Matica traži da se mirovine počnu usklađivati s rastom plaća i da se ukine tzv. švicarska formula usklađivanja mirovina zbog koje su danas, ističu, mirovine manje i do 10,25 posto.

Analiza kretanja prosječnih mirovina pokazala je da gotovo 80 posto umirovljenika ili njih 850.000 prima mirovinu koja iznosi tek 1.693 kune, što se u Europskoj uniji tretira granicom siromaštva. Zabrinjavajući je podatak također da u Hrvatskoj oko 170.000 umirovljenika ili 16 posto prima mirovine od 543 kune, a blizu 300.000 ili 20 posto umirovljenika prima mirovine od 854 kune.

Oko 40 posto prosječne plaće
Istodobno analiza mirovina pokazala je da više od 20 posto umirovljenika ima prosječnu mirovinu od 4.000 kuna dok prosječna mirovina svih umirovljenika koji primaju mirovinu po Općem zakonu o mirovinskom osiguranju iznosi 2.169 kuna, ističe Matica.

Tražeći ukidanje tzv. švicarske formule usklađivanja mirovina, Matica naglašava da su mirovine pale na oko 40 posto prosječne plaće. To je na samom dnu Europe, upozrava Matica, koja traži hitno utvrđivanje politike rasta mirovina kako bi one dostigle barem 50 posto prosječne plaće.

Dovoljno za 47 posto životnih troškova
Matica pritom podsjeća da je Hrvatska stranka umirovljenika u prošlom mandatu potpisala s HDZ-om sporazum po kojemu bi mirovine trebale doći na razinu od 50 posto prosječne plaće i u konačnici 70 posto.

Svoje zahtjeve za zaustavljanjem osiromašenja umirovljenika Matica će uputiti Vladi. Napominju da zbog gospodarske situacije možda nije zgodno otvarati ta pitanja, ali da moraju jer su se, kažu, i drugi poput javnih službenika i seljaka koji su u povoljnijoj situaciji, izborili za svoje zahtjeve.

S prosječnom mirovinom od 2.169 kuna dvoje umirovljenika može podmiriti samo 59,54 posto troškova života. S mirovinom od 1.693 kune dvoje umirovljenika može podmiriti 47 posto troškova života, a takve mirovine prima 70 posto umirovljenika, istaknula je Matica umirovljenika. (Hina)

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje