Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kreće izbor za 'Najbolje poslodavce' i 'Najbolje HR prakse'

MojPosao u 2010. unaprjeđuje "Istraživanje o Najboljim poslodavcima", ali pokreće i potragu za "Najboljim HR praksama"

MojPosao i ove godine nastavlja potragu za tvrtkama koje primjenjuju najbolje prakse u upravljanju ljudskim potencijalima, zbog čega smo odlučili unaprijediti "Istraživanje o Najboljim poslodavcima".

Kao i do sada, sudjelovanjem u istraživanju tvrtka dobiva povratne informacije o uvjetima rada i organizacijskoj klimi, te mogućnost usporedbe svojih rezultata s drugim poslodavcima.

Međutim, tri najbolje tvrtke iz kategorije velikih te srednjih i malih tvrtki, ove će godine, po novome, priznanje primiti na svečanoj dodijeli, a imat će i mogućnost korištenja znaka "Najboljeg poslodavca za 2010. godinu".

Šest ključnih područja
Odluku o uključivanju u istraživanje, svaka tvrtka donosi samostalno, pri čemu je svaki poslodavac svim svojim zaposlenicima obvezan osigurati jednaku mogućnost za sudjelovanje. Također, poslodavac mora osigurati i odgovarajući odaziv s obzirom na veličinu tvrtke.

Zaposlenici upitnik ispunjavaju anonimno, u online ili fizičkom obliku, a upitnik sadrži 50 pitanja iz 6 ključnih područja:

 • Strategija i vodstvo (poznavanje misije i vizije tvrtke, želja za doprinosom u njihovom ostvarenju i slično)
 • Rad, motivacija i nagrađivanje (radni zadaci, odnosno sadržaj posla, uvjeti rada, procjena radne uspješnosti, sustav materijalnog i nematerijalnog nagrađivanja)
 • Usavršavanje i razvoj (mogućnost profesionalnog razvoja i napredovanja te načini poticanja zaposlenika da ih ostvare)
 • Međuljudski odnosi (odnos s nadređenima i kolegama, komunikacija, suradnja, kompetentnost)
 • Lojalnost trenutnom poslodavcu
 • Doživljaj sigurnosti posla

  Izvješće o organizacijskoj klimi i zadovoljstvu zaposlenika, ali i usporedba s drugim poslodavcima iz iste kategorije, koji su osigurani svakoj tvrtki – sudioniku istraživanja, odličan su alat za unaprjeđenje interne komunikacije, povećanje zadovoljstva zaposlenika, a u konačnici i efikasnosti poslovanja.

  Igor Žonja, Predsjednik Uprave MojPosao, ističe da poslodavci trebaju svakodnevno graditi i razvijati odnose sa svojim zaposlenicima, ali je "korisno i barem jednom godišnje provesti nezavisno istraživanje koje će pokazati koliko su uspješni u svom radu. Poslodavci tako saznaju kakvo je stvarno stanje u tvrtki, a u proširenom izvještaju dobivaju i dodatne detalje koji im mogu pomoći u definiranju novih ili unapređivanju postojećih procesa u upravljanju ljudskim potencijalima. Posljedica takvog unapređenja poslovanja je efektivnije i efikasnije isporučivanje proizvoda i usluga, što naposljetku rezultira i zadovoljstvom klijenata."

  Izbor najboljih HR praksi
  U skladu s promicanjem najboljih praksi u upravljanju ljudskim potencijalima (human resources), MojPosao je također pokrenuo i "Izbor Najboljih HR praksi". Ovim izborom žele se nagraditi najbolji projekti s područja upravljanja ljudskim potencijalima koji su doprinijeli razvoju tvrtke i omogućili ostvarenje postavljenih poslovnih ciljeva.

  Nagrada je zamišljena kao priznanje predanom i planskom radu tvrtki, timova i pojedinaca koji ostvaruju zavidnu razinu u upravljanju ljudskim potencijalima i kao takvi potiču razvoj, osiguravaju priliku za učenje, ali i služe kao primjer drugima.

  Dodajmo kako sudjelovanje u "Istraživanju o Najboljim poslodavcima" ne isključuje mogućnost nominacije projekata i za "Najbolje HR prakse", koje će odabrati komisija sastavljena od šest članova, stručnjaka s područja ljudskih potencijala.

 • Aktualno

  MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje