Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Idu li posao i društvene mreže zajedno?

Idu li posao i društvene mreže zajedno?

Društvene mreže više nisu neka novost, ali njihovo korištenje na radnom mjestu jest.

Prema jednom američkom istraživanju, 59 posto tamošnjih kompanija nema pravilnik o korištenju društvenih mreža, kao što su na primjer Facebook ili LinkedIn, na poslu. Možda i zato što im, kako je istaknula polovica tvrtki, 'surfanje' društvenim mrežama ne predstavlja problem sve dok zaposlenici uredno obavljaju svoj posao.

Situacija u Hrvatskoj nije mnogo drugačija. Naime, prema istraživanju koje je proveo MojPosao, 72 posto ispitanika reklo je da u tvrtki u kojoj rade nemaju definirano kakvo se ponašanje od njih očekuje na društvenim mrežama. Također, čak 61 posto poslodavaca smatra da se ponašanje zaposlenika na društvenim mrežama ne bi trebalo definirati pravilnikom ili ugovorom o radu. Petina (21 posto) poslodavaca misli suprotno, prvenstveno zbog opasnosti od 'curenja' povjerljivih informacija te očuvanja imidža tvrtke.

Jedan od izazova s kojim se poslodavci suočavaju je i kako održati produktivnost, a istovremeno dopustiti zaposlenicima da koriste društvene mreže. Iako je percepcija korištenja društvenih mreža na poslu općenito gledano pozitivna, trećina američkih tvrtki smatra da je to opasno za produktivnost, dok ih je gotovo četvrtina u potpunosti blokirala pristup društvenim mrežama.

Koristite ih

Stručnjaci za razvoj karijere i upravljanje ljudskim resursima smatraju da su društvene mreže odličan alat za prodaju usluga i proizvoda, a poslodavcima su potrebni zaposlenici koji ih znaju iskoristiti za to. Također, one su sjajne i za networking i razvoj karijere, te uvid u različite prilike koje se nude. Korištenjem društvenih mreža može se naučiti mnogo toga, tvrde stručnjaci.

Ali ne zloupotrebljavajte ih

Stručnjaci savjetuju zaposlenicima da se suzdrže od pretjeranog korištenja društvenih mreža n poslu. Poslodavci sigurno neće biti presretni ako vide da zaposlenik tijekom cijelog dana na profilu objavljuje što radi. To je isto kao i da netko cijeli dan obavlja privatne telefonske razgovore. Stoga, stručnjaci savjetuju da se zaposlenici pridržavaju pravilnika, a ako pravilnik ne postoji da ograniče 'surfanje' društvenim mrežama na manje od pola sata tijekom radnog vremena. Za one, poput community managera, kojima su društvene mreže posao, ovi savjeti naravno ne vrijede.

Budite profesionalni

Mnogi korisnici društvenih mreža davno su otvorili svoje profile i na njima se može pronaći mnoštvo privatnih stvari, te bi svakako trebali probrati sadržaj. Naime, prema istraživanju portala MojPosao, gotovo trećina poslodavaca koji su na profilima svojih zaposlenika naišli na neprimjerene sadržaje o tome su popričali sa zaposlenikom, a njih 7 posto je čak zaposleniku izreklo opomenu ili neku drugu sankciju.

Također,  većina poslodavaca (64 posto) smatra da svaki pojedinac ima pravo na svoj profil stavljati što želi jer je to njegova privatna stvar. Trećina (31 posto) ih se donekle slaže s time, ali smatraju da, iako je to privatna stvar pojedinca, društvene mreže su javni servis, i neke stvari, kao na primjer iznošenje poslovnih informacija, nisu poželjne. Svega 6 posto ih smatra da su društvene mreže prvenstveno javni servis i da istupanjem na njima pojedinci zastupaju i tvrtku, te moraju jako paziti.

Pazite na društvo

Htjeli to ili ne, ljudi se često procjenjuju prema onima s kojima se druže. Stoga pri prihvaćanju zahtjeva za prijateljstvo valja biti oprezan i voditi računa o svojoj profesionalnoj reputaciji. Isto je i s grupama kojima se zaposlenici pridružuju, a postavke privatnosti treba postaviti strogo. velika većina hrvatskih korisnika društvenih mreža – 81 posto – ima stroge postavke privatnosti, pokazalo je istraživanje MojPosao.

Pazite što govorite

Budući da se iz profila osobe na društvenom mrežama mnogo toga može saznati i ako su postavke privatnosti stroge, stručnjaci savjetuju oprez pri objavljivanju sadržaja na profilu. Ako ne želite da svi vide ono što planirate objaviti, bolje da uopće ne objavljujete, tvrde stručnjaci. Također, ne objavljujte ni one stvari za koje ne želite da ih vaš nadređeni vidi, jer bi vam se to moglo vratiti u obliku opomene ili čak otkaza. (T. B.)

Razvoj karijere

Trenutno nema članaka koji odgovaraju uvjetima pretrage

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje