Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Većina tvrtki javnog sektora ne želi oglašavati poslove u drugim medijima

Većina tvrtki javnog sektora ne želi oglašavati poslove u drugim medijima

Više od 95% poslodavaca u javnom sektoru nije zainteresirano da se njihovi oglasi prenose igdje drugdje osim u Narodnim novinama. No 90% ispitanika u rujanskoj anketi MojPosao želi oglase vidjeti i u drugim medijima.

Od 52 posto radno sposobnog i zaposlenog stanovništva, više od polovice radi u javnom sektoru, ali oglasi za njihove poslove moraju se objaviti samo u Narodnim Novinama.

Rujanska anketa portala MojPosao u kojoj je sudjelovalo 519 ispitanika, pokazala je zasićenost "nepotizmom i korupcijom" koja vlada pri zapošljavanju u državnoj službi i drugim tvrtkama u javnom sektoru. Gotovo 90 posto ispitanika smatra da bi objavljivanje oglasa u ostalim medijima povećalo transparentnost zapošljavanja u javnom sektoru.

''Bila bi to poruka, mada upitne iskrenosti, da su u potrazi za kvalitetnijim kadrom'', smatra jedan ispitanik, a prevladava stav kako bi to potaklo javnu raspravu i pomoglo da pobijedi stručnost, a ne veze.

Većina vjeruje da su natječaji namješteni stoga osam posto ispitanika smatra da objavljivanje oglasa u drugim medijima ne bi utjecalo na transparentnost. ''Objavljuju natječaje za točno određenu, već zaposlenu osobu, nedostaje samo fotografija'', komentirao je jedan ispitanik.

Ostali koji se ne slažu ističu da nema smisla trošiti dodatan novac ni radno vrijeme državnih službenika. Samo dva posto anketiranih je ravnodušno prema načinu objavljivanja oglasa za zapošljavanje u javnom sektoru.

Zabrinjavajuće je veliko neznanje o dostupnosti oglasa za radna mjesta u javnom sektoru, pa tako manje od jedan posto ispitanika zna kako su svi oglasi na internetskom izdanju Narodnih novina, a dio na stranicama Ministarstva i Zavodu za zapošljavanje.

Prema dosadašnjem zakonu, poslodavci u javnom sektoru dužni su objaviti oglase za posao samo u Narodnim novinama, a prenošenje oglasa u ostalim medijima moguće je uz poseban dogovor iako se oni ponekad kopiraju bez dopuštenja.

Telefonska anketa koju je MojPosao proveo lani pokazala je da tvrtke u javnom sektoru uglavnom ne žele prenositi oglase u drugim medijima, a njih 95 posto iskazalo je svoju nezainteresiranost za besplatnu objavu oglasa.

 

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje