Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Objavljen poziv za javne radove

Objavljen poziv za javne radove

Prije par dana na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje www.hzz.hr objavljen je Javni poziv svim zainteresiranima mogućim korisnicima, poslodavcima i nezaposlenim osobama za uključivanje u mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Predmet Javnog poziva za mjeru javni radovi je dodjela sredstava za sufinanciranje zapošljavanja u programima javnih radova poslodavcima koji organiziraju i provode opće i društveno koristan rad na korist zajednici te koji je neprofitan i nekonkurentan na tržištu rada.

U programima javnih radova zapošljavaju se dugotrajno nezaposlene osobe s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te osobe koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada a nalaze se u evidenciji Zavoda.

Inicijator i izvođač javnog rada mogu biti jedinice lokalne samouprave i institucije u njihovom vlasništvu, nevladine udruge, proračunski i neprofitni poslodavci na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Zahtjevi se podnose do iskorištenosti dodijeljenih sredstava. Važno je napomenuti da zahtjeve za dodjelu sredstva za mjeru javni rad, odnosno prijavu potrebe za radnicima podnose poslodavci Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te Zavod poslodavcu upućuje nezaposlene osobe s evidencije Zavoda koje zadovoljavaju tražene uvijete. Konačni odabir osoba koje će biti uključene u mjeru javni rad je na poslodavcu.

Zahtjeve i propisana dokumentacija predaju se na propisanom obrascu u područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prema sjedištu poslodavca.

Javni radovi organiziraju se u trajanju od najviše 6 mjeseci

Područja djelovanja u kojima se mogu provoditi programi javnih radova su: skrb o starijima i nemoćnima u kućanstvu ili institucijama, skrb o osobama s invaliditetom, zdravstvena skrb, briga za djecu, pomoć djeci i mladima s poteškoćama, stanovanje, edukacija, revitalizacija javnih površina, turizam, kulturna baština, lokalni razvoj kulture, gospodarenje otpadom, gospodarenje vodama, zaštita i očuvanje prirode, kontrola onečišćenja, komunalni radovi i sl.

Trošak subvencije za zapošljavanje u javnom radu određen je prema iznosu minimalne plaće u Republici Hrvatskoj koja iznosi 2.814,00 kuna prema objavi Državnog zavoda za statistiku (NN br. 58/11, 60/11) uvećanoj za propisane doprinose te ukupno iznosi 3.300,82 kune, znači, osoba prema navedenim vrijednostima za svoj rad dobiva mjesečno 2.190,00 kn ili nešto više, ovisno o prirezu.

Uvjeti i načini za korištenje sredstava za provođenje mjera u 2012. godini, sve dodatne informacije kao i potrebna dokumentacija i obrasci zahtjeva dostupni su na Internet stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje www.hzz.hr .

Program javnog rada mora ispunjavati slijedeće uvjete:

  • program se mora temeljiti na društveno korisnom radu od općeg interesa za lokalnu zajednicu
  • program mora biti neprofitan i nekonkurentan postojećem gospodarstvu u tom području
  • programi javnih radova moraju biti visoko radno-intenzivni
  • programi javnih radova moraju biti planirani i locirani na područjima visoke nezaposlenosti
  • plaća sudionika programa temelji se na minimalnoj plaći
  • inicijator i izvođač programa trebaju osigurati materijalna sredstva za rad odnosno 15% ili 25% sredstava za plaće radnika zaposlenih u programu javnog rada (ovisno o osobama koje zapošljava)
  • komunalni i socijalni programi javnog rada kojega organiziraju više od tri sudionika ugovorno moraju biti definirani (npr. inicijator može biti jedinica lokalne uprave, a izvođač komunalno poduzeće ili udruga

Kako je poziv objavljen prije svega par dana, Ministarstvo još neka konkretnih informacija o tome koji će gradovi podnijeti ili su u procesu podnošenja zahtjeva.

Kako je to izgledalo do sada?

Prošle godine u programima javnih radova radilo je 10.780 nezaposlenih osoba kroz Nacionalni program za poticanje zapošljavanja i 493 nezaposlenih osoba kroz Nacionalni programa za Rome.

Tijekom 2011. godini 472 grada i općina imalo je javne radove. Neki od njih su: Zagreb, Knin, Ogulin Rijeka, Jastrebarsko, Osijek, Dubrovnik, Ploče, Imotski, Korčula, Sveti Ivan Zelina, Mursko Središće, Zaprešić, Koprivnica, Dugo selo, Otočac, Sveta Nedelja, Požega, Virovitica, Solin, Pakrac, Hrvatska Kostajnica, Metković, Slavonski brod, Otok kod Vinkovaca, Slunj, Ludbreg, Karlovac, Opuzen, Duga resa, Lepoglava, Novalja, Orahovica, Klanjec, Donja Stubica, Varaždin, Pregrada, Krapina, Daruvar, Novi Marof, Karlobag, Varaždinske toplice, Đurđevac, Garešnica, Križevci, Kutina, Novska, Gospić, Slatina, Županja, Valpovo, Beli manastir, Lipik, Belišće, Našice, Vrgorac, Đakovo, Vinkovci,  Ozalj, Kutjevo, Požega, Mali Lošinj,  Opatija, Pakrac, Čabar, Delnice, Crikvenica, Rijeka, Kastav, Krk, Nova gradiška, Trilj, Pula, Makarska, Vodice, Drniš, Vukovar, Ilok, Ivanić grad i mnogi drugi.

U 2010. godini u programe javnih radova bilo je uključeno 5.037 nezaposlenih osoba kroz Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja i 268 nezaposlenih osoba kroz Nacionalni program za Rome.

U 2009. godini u programe javnih radova bilo je uključeno 1.931 nezaposlenih osoba kroz Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja i 231 nezaposlenih osoba kroz Nacionalni program za Rome. (M.M.)

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje