Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

MMF: Hrvatski BDP u minusu 0,5 posto

MMF: Hrvatski BDP u minusu 0,5 posto

Prognoze MMF-a i dalje su povoljnije od onih domaćih analitičara, koji očekuju da će BDP ove godine pasti jedan do dva posto.

Hrvatski BDP ove će godine pasti 0,5 posto, a u 2013. slijedi blagi oporavak i ekonomija će porasti za jedan posto, najnovije su prognoze Međunarodnog monetarnog fonda. To će malo smanjiti stopu nezaposlenosti koja će s ovogodišnjih 13,5 posto, prema anketnoj metodologiji, sljedeće godine pasti na 12,7 posto. Inflacija ostaje na stabilnih 2,2 i 2,4 posto.

Prije pola godine MMF je Hrvatskoj najavljivao rast od 1,8 posto. Okolnosti su se u međuvremenu pogoršale, ali prognoze MMF-a i dalje su povoljnije od onih domaćih analitičara, koji očekuju da će BDP ove godine pasti jedan do dva posto. Unatoč tome, usporedba s drugim zemljama pokazuje da Hrvatska i dalje ostaje jedna od zemalja koje se najsporije oporavljaju.

Od novih zemalja EU, osim Hrvatske, ove će godine samo Slovenija imati pad BDP-a, i to od jedan posto. U idućoj godini Hrvatska će imati najsporiji rast u regiji – jedan posto.

Izvor: Jutarnji list

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje