Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Minimalac raste – viša plaća za oko 200 tisuća radnika

Minimalac raste – viša plaća za oko 200 tisuća radnika

Prosječna bruto plaća lani je bila 7.796 kuna, pa bi minimalac s 40-postotnim udjelom iznosio 3.118 kuna.

Inicijativa sindikata da Vlada krene u izmjenu Zakona o minimalnoj plaći mogla bi naići na plodno tlo. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić uskoro će organizirati pregovore o toj temi između socijalnih partnera.

Sindikati traže izmjenu formule za izračun minimalca prema kojem će njegov udjel u prosječnoj plaći povećati sa 39 na 40 posto. Potom bi se taj udjel povećavao za dva postotna poena godišnje i u sljedećih pet godina dosegao bi 50 posto, piše Jutarnji list.

To je, kažu, bila intencija Zakona od njegova donošenja 2008. No, umjesto da se povećavala, minimalna plaća je padala i došla na razinu od 36 posto od prosječne plaće. Prosječna bruto plaća lani je bila 7.796 kuna, pa bi minimalac s 40-postotnim udjelom iznosio 3.118 kuna. U odnosu na sadašnju razinu minimalca od 2.814 kuna, to bi značilo porast od 304 kune ili 10,8 posto.

115 tisuća radnika

Prema procjenama Danijela Nestića s Ekonomskog instituta minimalnu plaću prima oko pet posto radnika – 70-ak tisuća. No, sindikati tvrde da je na minimalcu oko 115 tisuća radnika, a ako se uračunaju i oni kojima je to osnova za izračun primanja, povišica bi obuhvatila više od 200 tisuća zaposlenih.

Kada se gleda udjel minimalca u prosječnoj plaći, on je proteklih godina blago pao u gotovo svim zemljama. Prema podacima Eurostata za 2010. godinu, taj se udjel kreće od 32,1 posto u Rumunjskoj do maksimalnih 47,5 posto koliko iznosi u Sloveniji. Sličnu, ili malo nižu razinu minimalne plaće u odnosu na Hrvatsku ima većina novih članica EU – Češka 33,4 posto, Estonija 35,6 posto, Bugarska 35,8 posto, Slovačka 36,6 posto. (T. B.)

Izvor: Jutarnji list 

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje