Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Kreće blokada računa za neisplatu plaća

Kreće blokada računa za neisplatu plaća

Banke će morati za svako poduzeće, koje se nalazi na listi neplatiša doprinosa, provjeravati jesu li s novim nalogom za isplatu plaća predali i naloge za isplatu doprinosa.

Ministarstvo financija obavijestilo je preko svoje web stranice poslodavce, ali i banke da će na ovotjednoj sjednici Vlada usvojiti uredbu kojom će se u budućnosti zabraniti isplata plaća na koje nisu plaćeni doprinosi.

Poslodavcima koji se nađu na listi loših, odnosno onih kod kojih je Porezna uprava već zamijetila naviku da ne plaćaju doprinose, banke će morati odbiti naloge za isplatu plaća, a država će im blokirati račune, piše Novi list.

Uz Uredbu kojoj se određuju kako će u suradnji Porezne uprave, Fine i banka država zaustaviti isplatu plaća bez doprinosa,  na Vladi bi se u petak, mogle naći i izmjene Općeg poreznog zakona, ali i potpuno novi Zakon o financijskom poslovanju.

Uredba bi, jer ne treba potvrdu Sabora, mogla u primjenu već od 1. svibnja i  nakon toga će banke morati za svako poduzeće, koje se nalazi na listi neplatiša doprinosa, provjeravati jesu li s novim nalogom za isplatu plaća  predali i naloge za isplatu doprinosa. 

Poslodavcima koji se nalazi na listi, jer su već ranije izbjegavali plaćati doprinose, a koji ponovno nisu dali nalog za njihovu uplatu, banke su, kako stoji u prijedlogu uredbe dužne  "odbiti naloge za isplatu plaća". 

Uz to su banke  Financijsku agenciju (Finu) dužne obavijestiti o svome klijentu koji je pokušao isplatiti plaću, a da  pri tome ne želi platiti doprinose na tu plaću. Porezna uprava takvom će poslodavcu blokirati sve račune. (T. B.)

Izvor: Novi list 

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje