Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Za 300 mladih Kanada i ove godine obećana zemlja

Za 300 mladih Kanada i ove godine obećana zemlja

Iako visokoobrazovani, mladi će u Kanadi raditi niže rangirane poslove, ali će zato biti odgovarajuće plaćeni.

Svakog dana u Hrvatskoj stotinjak ljudi ostane bez posla s malom ili gotovo nikakvom mogućnošću pronalaska novog radnog mjesta. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) evidentirano je više od 339.000 nezaposlenih osoba, među kojima je značajan broj mladih bez radnog iskustva kojima se kroz nove Vladine mjere zapošljavanja nudi volontiranje uz pripadajuću, po mnogima, simboličnu novčanu naknadu.

Mladih, starosti do 24 godine na Zavodu je više od 64.000, a broj dugotrajno nezaposlenih premašio je 144.000. S obzirom na to da se gotovo svakog dana u Hrvatskoj ugasi po jedno poduzeće ili veći obrt, ne čudi sve veći interes mladih za odlazak u inozemstvo, piše Vjesnik.

Jednogodišnje izbivanje

I ove će godine u Kanadu 300 mladih iz cijele Hrvatske, saznajemo od Marije Juranović, organizatorice promotivnih aktivnosti u BHV Education, koji djeluje već 17 godina. Od tada do danas preko te je organizacije u inozemstvo otišlo 5.000 mladih iz cijele regije, a koliko točno iz Hrvatske, nije poznato. Pretpostavlja se da je riječ o velikoj brojci. I ovogodišnja radna kvota za Hrvatsku iznosi 300 osoba odabranih među daleko većim brojem prijavljenih koji su se odlučili na jednogodišnje izbivanje iz Hrvatske.

Na svakoj je osobi da sama odabere vrijeme kada će krenuti u Kanadu, a većina se njih odlučila za početak lipnja kada se najlakše može doći do poslova u ugostiteljsko-hotelijerskom sektoru, ali i na drugim poslovima. U pravilu je riječ o visokoobrazovanim mladim osobama koje su u Hrvatskoj zabilježile dulji staž na Zavodu za zapošljavanje ili su bili zaposleni na ugovor o djelu s minimalnim primanjima.

Niže rangirani poslovi

Iako visokoobrazovani, mladi će u Kanadi raditi niže rangirane poslove, ali će zato biti odgovarajuće plaćeni. Svi koji odlaze računaju na zaradu koja će im omogućiti bolje životne temelje u Hrvatskoj, a osim toga, za boravka i rada u Kanadi usavršit će jezike, upoznati drugu kulturu, zemlju...

Svatko tko se nađe u kvoti od 300 'odabranih' mora sam platiti zrakoplovnu kartu do Kanade, zdravstveno osiguranje, vizu i raspolagati s nešto džeparca. Po dolasku u Kanadu u SWAP-centrima mladi dobivaju upute, savjete i pomoć, a sve ostalo je na njima i njihovoj snalažljivosti. (T. B.)

Izvor: Vjesnik

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje