Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Sindikati 1. svibnja daju žuti karton vladi

Sindikati 1. svibnja daju žuti karton vladi

Sindikati će pokazati žuti karton vladi zbog sve teže gospodarske i socijalne situacije.

Četiri sindikalne središnjice ove će godine 1. svibanj - Međunarodni praznik rada obilježiti prosvjednim skupom na Trgu bana Jelačića i pokazivanjem 'žutog kartona' Vladi i Saboru zbog sve teže gospodarske i socijalne situacije u zemlji, najavili su sindikalni čelnici.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS), Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) dovest će 1. svibnja na Jelačićev trg oko tisuću svojih povjerenika i aktivista te pozivaju građane, prije svega radnike, umirovljenike i nezaposlene, da im se priključe kako bi izrazili nezadovoljstvo sve gorim životnim uvjetima, piše Slobodna Dalmacija.

Opomena vlastima

"Nakon polusatnog skupa otići ćemo u prosvjednoj povorci na Markov trg kako bi pred Saborom i Vladom ostavili 'žute kartone' kao opomenu vlastima jer ubrzano rastu troškovi života koje već tri četvrtine građana jedva podmiruje, PDV je povećan na 25 posto, cijene goriva 'lete u nebo', raste broj nezaposlenih i umirovljenika, najavljuje se poskupljenje struje i drugih energenata, a nema socijalnog dijaloga, već se on vodi preko medija", istaknuo je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

"Od vladajuće koalicije tražimo 'Plan 22' za pokretanje proizvodnje bez izmjena Zakona o radu, očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, povećanje minimalne plaće na 40 posto prosječne plaće, javni mirovinski sustav koji jamči pristojnu mirovinu, te jačanje kolektivnih pregovora", rekao je Novosel.

Proslava u Maksimiru

Simbolični 'žuti karton' je opomena pred isključenje, kažu sindikalci, jer ne bi željeli da idući 1. svibanj obilježavaju sa pokazivanjem 'crvenog kartona'. Slična prosvjedna okupljanja za Praznik rada sindikati će organizirati i u drugim hrvatskim gradovima, od Splita i Osijeka do Pule i Kutine, tako da će se u utorak cijela Hrvatska 'zažutjeti', najavili su sindikalni čelnici.

Po riječima predsjednika NHS-a Krešimira Severa, na prosvjed nisu pozvani političari, ni vladajući niti oporbeni, kao ni poslodavci, jer oni dobro žive. Nakon prosvjeda sindikalci će se neformalno pridružiti građanima koji 1. svibnja tradicionalno dočekuju u Maksimiru, gdje proslavu Praznika rada organizira Grad Zagreb. (T. B.)

Izvor: Slobodna Dalmacija

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje