Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Oko 17 tisuća radnika ne prima plaću

Oko 17 tisuća radnika ne prima plaću

Plaću za veljaču nije isplatilo 3.689 poslodavaca kod kojih je zaposleno 16.758 radnika.

Ministarstvo financija pripremilo je i objavilo prijedlog uredbe o plaćanju doprinosa, koja bi trebala biti prihvaćena ovaj tjedan, a u primjeni će biti od 1. svibnja. Ministri tvrde da država od poslodavaca potražuje oko 20 milijardi kuna nenaplaćenih doprinosa, s time što je njihova procjena da deset milijardi kuna neće nikada naplatiti, ali su velike šanse da naplate preostalu polovicu duga.

Isto tako, iz Vlade tvrde da tvrtke nisu plaćale doprinose za približno 100 tisuća radnika mjesečno, ali je većina među njima isplaćivala neto plaće. Porezna uprava navodi da plaću za veljaču nije isplatilo 3.689 poslodavaca kod kojih je zaposleno 16.758 radnika. Država je tvrtkama dužnicima ponudila nagodbu i obročnu otplatu duga, a pripremaju se i promjene stečajnih prava, piše Večernji list.

Uvođenje reda

Sindikati pozdravljaju donošenje Uredbe i uvođenje reda, ali se boje da bi sada radnici problematičnih tvrtki mogli ostati i bez neto plaće. Doprinos je prihod države i radnici nemaju nikakve mogućnosti da utječu na njihovu uplatu, no slabe su im šanse i da dođu do neto plaća ako ih tvrtke ne plate na vrijeme.

"Bilo bi tragično da država putem Uredbe zaštiti svoju poziciju, naplati doprinose i zažmiri na neisplatu plaća. Očekujemo uvođenje reda i u isplatu plaća, a bio bih silno tužan da se pojavi i jedan jedini slučaj da radnici nisu dobili plaće, a država naplati doprinose", kaže Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Popis dužnika

Uredba neće zakomplicirati obveze dobrih poslodavaca, a to su oni koji se drže slova zakona i plaće za prethodni mjesec isplaćuju dao 15., a doprinose do 30. u mjesecu. Ministarstvo financija najavilo je da će do 1. svibnja bankama dostaviti popis tvrtki i poslodavaca koji nisu uplatili doprinose za dva mjeseca unatrag, za veljaču i ožujak.

Kod svakog naloga za isplatu plaća banke će morati provjeriti nalazi li se tvrtka na tom popisu, koji će se ažurirati svakih mjesec dana za dva mjeseca unatrag. Otkriju li dug, banke dužnicima neće provesti nalog za isplatu plaća dok ga ne podmire, već će o tome obavijestiti Finu, a ovi poreznu upravu.

Sindikalac Novosel kaže da je država i dosad imala sve mehanizme da naplati poreze i doprinose, ali bez obzira na to, dug se gomilao godinama. Jedni su koristili priliku što nije bilo kontrole i smanjivali troškove, drugi su se našli u neprilici iz koje se sada moraju izvlačiti kako znaju jer im prijeti stečaj. (T. B.)

Izvor: Večernji list  

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje