Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Sve o ‘tvrtkama za 10 kuna’

Sve o ‘tvrtkama za 10 kuna’

Hrvatska gospodarska komora i Centar za poslovne informacije zatrpani su upitima građana oko osnivanja jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću, takozvane ‘tvrtke za 10 kuna’. Najviše ih zanima koje su razlike takvog društva u odnosu na klasični d.o.o.

Danas.hr u suradnji s HGK donosi najbitnije informacije o ‘tvrtkama za 10 kuna’:

Predloženim modelom, moguće je poslovanje pokrenuti s najnižim iznosom temeljnog kapitala od 10 kuna, uplaćenog u cijelosti u novcu, dok najniži nominalni iznos poslovnog udjela može iznositi 1,00 kn (moraju glasiti na pune iznose kuna). 

Međutim, za osnivanje takvog društva predviđeni su posebni uvjeti:

  • ograničen broj članova društva i uprave,
  • pitanja koja se tiču njegove tvrtke,
  • najnižeg iznosa temeljnog kapitala,
  • nominalnog iznosa poslovnog udjela,
  • uplate uloga za preuzete poslovne udjele,
  • zakonskih rezervi
  • postupanja u slučaju prijeteće nesposobnosti za plaćanje. 

Za zakonske rezerve treba izdvajati 25% dobiti

Jedna od promjena koje donosi pojednostavljeno osnivanje društva jest da bi se korištenjem unaprijed pripremljenih obrazaca trebao olakšati i ubrzati postupak osnivanja, te smanjiti troškovi osnivanja. 

Kao prilog Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima predviđaju se i primjerci Zapisnika o osnivanju jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću.

Ti će se obrasci morati ovjeriti kod javnog bilježnika, te će sva daljnja procedura biti otprilike jednaka dosadašnjem načinu osnivanja tvrtke, s tim da se predviđaju manji iznosi pristojbi, od sudskog registra do javnog bilježnika, a i trošak oglašavanja bi trebao biti niži. O kojem se točno iznosu radi, još nije točno poznato, ali iz Vlade su poručili da će se troškovi kretati oko 750 kuna

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću može imati najviše tri člana društva i samo jednog člana uprave. Osim toga, nakon podmirenja svih obveza i dugova, jednostavno d.o.o. dužno je od ukupne dobiti izdvojiti jednu četvrtinu (25%) za zakonske rezerve, koje se smiju upotrijebiti samo u tri zakonom predviđena slučaja (isto kao i za klasično d.o.o., op.a.). Ukoliko društvu prijeti nesposobnost za plaćanje, mora se odmah sazvati skupština društva. 

Lakše do ostvarenja ideja

U slučaju da temeljni kapital jednostavnog d.o.o. dosegne iznos temeljnog kapitala klasičnog društva s ograničenom odgovornošću (20.000 kuna, op.a.), takvo društvo prestaje biti jednostavno, te se na njega primjenjuju pravila klasičnog d.o.o.-a. 

Predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Vladimir Ferdelji pozdravlja mogućnost osnivanja jednostavne tvrtke jer je riječ o ideji koja znatno olakšava ostvarenje novih ideja i pokretanje poslova, iako sama po sebi zasigurno ne može pokrenuti gospodarstvo.  

Ljubo Jurčić pak smatra da je nova mjera Vlade štetan potez koji bi se mogao loše odraziti na pojedince, jer model stimulira ljude da pokrenu tvrtke iz očaja, a za godinu dana to ih može dovesti u još lošiju poziciju.

Naime, svaka dobra poslova priča započinje sa dobrom idejom, a tek onda s osnivanjem tvrtke.

Izvor: Danas.hr  

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje