Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Trk u Austriju: Prazno svako peto radno mjesto!

Trk u Austriju: Prazno svako peto radno mjesto!

Samo u narednih šest mjeseci austrijska poduzeća imat će potrebu za ukupno 148.000 radnika, od čega će više od polovice biti stručna radna snaga – osobe sa završenim zanatom.

Dok u cijeloj Europi broj nezaposlenih raste, Austrija se bori s manjkom radnika, pokazuje istraživanje Privredne komore Austrije (PKA), prenosi Tanjug.

Samo u narednih šest mjeseci austrijska poduzeća, podvrgnuta istraživanju, imat će potrebu za ukupno 148.000 radnika, od čega će više od polovice biti stručna radna snaga – osobe sa završenim zanatom – dok će za svako peto radno mjesto nedostatat kandidat iz Austrije.

Već sada dvije trećine poduzeća s više od 20 zaposlenika ne mogu pokrivati sva radna mjesta, a postojećim austrijskim radnicima najviše nedostaju kvalifikacije i mobilnost.

Nedostaju ITjevci i radnici iz uslužnog sektora

Austrijskom gospodarstvu, prema podacima PKA, hitno su potrebni radnici iz tehničkih područja, posebice IT-a, ali i iz komunikacijskih tehnologija te uslužnog sektora.

"Generacija 60-tih godina, kada je zabilježen baby boom, polako napušta tržište rada, a broj učenika, ali i radnika je sve manji", naglašavaju demografi, te ističu kako  je Austriji potrebna ‘kultura dobrodošlice’ prema kvalificiranim imigrantima.

Poslovi ‘ispod časti’?

"Nećete pronaći mnogo Bečana koji rade u gastronomiji u Tirolu, zato tamo rade Nijemci iz istočne Njemačke", kritizirala je tajnica PKA Ana Maria Hochauser i dodala kako je potrebno poboljšati imidž zanatlija na domaćem tržištu rada jer je Austrijancima, kako tumači, ‘ispod časti’ raditi takve poslove.

PKA inzistira na poticajnim mjerama za nastavak rada u većoj starosnoj dobi te zahtijeva veću podršku ženama u svijetu zaposlenih.

Izvor: business.hr 

 

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje