Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Za zanemarivanje roditelja 10.000 kuna ili 45 dana zatvora

Za zanemarivanje roditelja 10.000 kuna ili 45 dana zatvora

Zapostavljanje starijih i nemoćnih roditelja uskoro će se tretirati kao obiteljsko nasilje. Novi Zakon usvojen je u Saboru, a na snagu stupa od početka iduće godine.

Draginja Kardum (100) iz Zadra je u godinama kada se sama o sebi ne može brinuti. I bez pomoći koju joj svakodnevno pruža obitelj baka Draginja bila bi željna i čaše hladne vode. "Kako mi neće biti dobro! Kćer, unuk... Da može, držao bi me ovako", kaže baka.

Za kćer Grozdanu Arbanas briga o majci ozbiljan je zadatak, jer s njom provodi najveći dio dana. "Ja sam s ljubavlju i nekakvom velikom obavezom prihvatila svoju majku", kaže Grozdana.

No, za razliku od Grozdane, mnogi nemaju ni vremena, ni volje, ni želje brinuti o roditeljima pa ih zapostave. Ali takvo što od 1. siječnja 2018. zakonom će se tretirati kao oblik obiteljskog nasilja, javlja Dnevnik.hr

"Uskraćivanje hrane i pića, uskraćivanje lijekova, ne pomaganje nepokretnoj osobi da se okrene, da se podigne... Dakle, sva ona postupanja koja ne idu za zadovoljenje životnih potreba", ističe pučka pravobraniteljica Lora Vidović, na čiju je inicijativu i uvedena ova novost u Zakonu. Pravobraniteljica je također predlagala da žrtvama ovakvog oblika nasilja žurno pomognu Centri za socijalnu skrb kako bi se što prije oporavile, ali taj prijedlog nije prošao.

Gordana Vojnović i Miljenka Surać svoje umirovljeničke dane provode u zadarskom Domu za starije. Djeca im žive daleko, smještaj su sebi mogle prijuštiti i misle da je najteže onima koji žive sami i prepušteni su sebi. "Ni mladima nije lako. I sad da ja njima stojim kao Buda, pa samo "Daj mi ovo, daj mi ono". Pa nekako mi je to... A koliko se može, neka se pomogne", smatra Miljenka.

"Ako netko nema osjećaj, a može, da ne napravi te osnovne stvari... Onda tu nema pomoći. Oni će ga kazniti, a on će i dalje biti takav", smatra Gordana.

Za Grozdanu nema dvojbe - briga o starijima mora se voditi: "Mislim i da bi država, po meni, trebala napraviti nešto da zbrine te ljude".

Jer, bez ljubavi, brige i skrbi i baka Draginja teško bi mogla uhvatiti stotu.

Iz Ministarstva pravosuđa potvrdili su da će kazne iznositi najmanje 10.000 kuna ili 45 dana zatvora. A ukoliko se zanemarivanje ponovi, kazne će biti i veće.

Aktualno

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje