Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

U državnim tvrtkama regres do 7.000 kuna

Oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama dobit će ovogodišnji regres od 1.250 kuna

Iako se u Banskim dvorima danima raspravlja o modelu krpanja proračuna, oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama dobit će ovogodišnji regres od 1.250 kuna za razliku od 54 posto zaposlenih, čiji poslodavci svoje zaposlenike neće nagraditi tom stimulacijom.

Između tvrtki u državnom vlasništvu evidentan je golem raspon u regresu. Tako je osoblje Hrvatske narodne banke dobilo po 1.250 kuna, a Croatia osiguranje dalo je po 3.000 kuna. Ni zaposleni kojima je poslodavac Grad Zagreb nisu jednaki u visini regresa. Službenici u gradskim i mjesnim uredima tek očekuju po 1.250 kuna, a 13.000 zaposlenih u Zg holdingu, iznosi glasnogovornik Dušan Viro, već je dobilo po 2.800 kuna, piše Božica Babić u Poslovnom dnevniku.

U Hrvatskim željeznicama kažu da je regres bruto 1.000 kuna. I Hrvatske šume daju bruto u visini 2.000 kuna, a Petrokemija neto 2.500 kuna. Radomir Milišić, glasnogovornik HEP-a, podsjeća da regres određuje kolektivni ugovor koji spominje 1.600 kuna, dok u Ini nisu odgovorili.

Skok u isplati regresa otvaraju Hrvatske autoceste. U službenom odgovoru HAC-a stoji da je regres 50 posto bruto plaće iz prethodne godine. Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnoga cestarskog sindikata, kaže da djelatnici u HAC-u prema kolektivnom ugovoru imaju pravo na po 1.000 kuna božićnice i uskrsnice te 4.500 kuna regresa za odmor.

Država je vlasnik i Odašiljača i veza gdje zaposleni po kolektivnom ugovoru imaju pravo na bruto 7.000 kuna regresa. "U grupi Končar svako će društvo u skladu s mogućnostima, a prema kolektivnom ugovoru, isplatiti ili ne regres", kaže Renata Godek, direktorica marketinga. Neslužbeni izvori kažu da će zaposleni u Končaru, ako ostvare pravo na regres, primiti svotu od tri posto iznosa godišnje plaće.

Rekorder u državnom portfelju navodno je Croatia Airlines sa 17.000 kuna. Upućeni kažu da se i regres i ostala prava zaposlenih u CA kroje po međunarodnim standardima struke. (T. B.)

Izvor: Poslovni dnevnik

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.