Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Najbolje HR prakse: Intervju - Gordana Fabris, Valamar hoteli i ljetovališta

Projekt "Valamar akademija za buduće direktore hotela i voditelje odjela u hotelu", tvrtke Valamar hoteli i ljetovališta, ove je godine ponio naslov najbolje HR prakse.

Najbolje HR prakse: Intervju - Gordana Fabris, Valamar hoteli i ljetovališta

Projekt "Valamar akademija za buduće direktore hotela i voditelje odjela u hotelu", tvrtke Valamar hoteli i ljetovališta, ove je godine ponio naslov najbolje HR prakse - najbolje prakse s područja upravljanja ljudskim potencijalima. Povodom toga razgovarali smo s Gordanom Fabris, direktoricom ljudskih resursa u tvrtkama Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o. i Riviera Adria d.d.

MojPosao: Koji su bili razlozi za pokretanje projekta Valamar akademije i koji su ciljevi projekta?

Sukladno potrebama grupacije Valamar za kvalitetnim radnicima i menadžerima, a suočeni sa situacijom na tržištu radne snage, vođeni vizijom Petera Fuchsa, predsjednika Uprave Valamar hotela i ljetovališta, još 2005. godine definirali smo novu politiku razvoja internih zaposlenika te pokrenuli Valamar akademiju. Cilj nam je bio potaknuti razvoj i interno napredovanje kvalitetnih zaposlenika unutar naše grupacije, u skladu s našim srednjoročnim i dugoročnim potrebama. Željeli smo vlastitim kadrovima omogućiti razvoj profesionalnih vještina, budući da to na više načina doprinosi krajnjem poslovnim rezultatima. Zaposlenik koji unutar svoje tvrtke ima priliku usavršavati se te sukladno tome napredovati, dodatno je motiviran, a znanja i vještine koje stječe kroz edukaciju istovremeno primjenjuje u svom radu.

MojPosao: Možete li opisati program Valamar akademije?

Program Valamar akademije obuhvaća sve radne procese u okvirima različitih sektora, a promovira ideju napredovanja temeljenog na osobnim i profesionalnim kompetencijama. Drugim riječima, program je kreiran po mjeri zaposlenika, na način da poštuje i razvija njihove individualne afinitete, ambicije i vještine. Okosnica programa je sustav mentoriranja, jer omogućuje transfer najboljih praksi, znanja i iskustava.

MojPosao: Možete li opisati tijek Valamar akademije?

Program Valamar akademije traje do dvije godine, a započinje prijedlogom menadžmenta za izbor polaznika, nakon čega se obavljaju intervjui s ljudskim resursima i menadžerima u hotelskim operacijama. Potom se za svakog izabranog polaznika kreira individualni razvojni program, a tijekom jedno- ili dvogodišnjeg programa na mjesečnoj bazi evaluira se svaki polaznik, ali i sam program. Po završetku se obavlja detaljna evaluacija polaznika, programa i mentora te slijedi zaključak o daljnjoj karijeri za svakog polaznika.

MojPosao: Koliko zaposlenika je do sada prošlo kroz Valamar akademiju i na kojim su pozicijama danas?

Od 2005. godine, kada smo pokrenuli Valamar akademiju za buduće direktore, a 2007. i program za voditelje odjela, do danas, program Valamar akademije uspješno su završila 22 današnja direktora i pomoćnika direktora objekata (uspješnost 88 posto) te čak 55 novih voditelja odjela (uspješnost 96 posto).

MojPosao: Na koji način je projekt Valamar akademije doprinio razvoju tvrtke i kako je implementacija projekta utjecala na zaposlenike?

Ako se vratimo na to da su zaposlenici ključ uspjeha, tržišna pozicija Valamara pokazuje da smo s Valamar akademijom napravili dobar posao. Inzistiranje na izvrsnosti, ali uz poticanje stalnog nadograđivanja znanja i vještina, doprinosi i tvrtki i zaposlenicima i posljedično široj zajednici. Zaposlenici u Valamar akademiji prepoznaju priliku za profesionalno vođen razvoj svoje karijere i zadovoljstvo u radnom okruženju. Valamar je ove godine na visokom četvrtom mjestu na listi najpoželjnijih Poslodavaca Partnera u Hrvatskoj, a sedam godina zaredom nositelji smo certifikata Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Nagrade struke pokazuju da naše projekte, uključujući i Valamar akademiju, i izvan tvrtke prepoznaju kao hvalevrijedne i kvalitetno osmišljene. 

Prezentaciju projekta "Valamar akademija za buduće direktore hotela i voditelje odjela u hotelu"  možete pogledati OVDJE

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.