Share
Tweet
Share
Pošalji prijatelju

Imovinske kartice sudaca će biti dostupne javnosti?

Za razliku od političara i drugih dužnosnika, imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika nisu na isti način dostupne javnosti. Ministar pravosuđa, Orsat Miljenić, koji smatra da nemaju što skrivati, odlučio je tu praksu promijeniti, no suci se bune.

Imovinske kartice sudaca će biti dostupne javnosti?

U imovinske kartice svih hrvatskih sudaca i tužitelja, njih 2.500, moći će se zaviriti. “Javnost ima pravo uvida u njih. Pitanje je samo tehnike i kako”, kazao je Miljenić. Ministar pravosuđa ubrzat će rokove.

Za razliku od državnih dužnosnika, njihove kartice prikuplja i nadzire Državno sudbeno vijeće. Neodgovorne stegovno kažnjava. Svima koji budu htjeli znati što ovdje piše, kolika im je imovina, čime raspolaže bračni partner i jesu li kreditno zaduženi, morat će odgovoriti u roku od 8 dana.

“Postoji druga strana medalje, da to ne bude interes žutila, podizanja naklade, revanširanje sudaca, nešto što nije interes javnosti. I u tom segmentu treba štititi i suce”, kazao je predsjednik Državnog sudbenog vijeća Ranko Marjan.

Ali i u Udruzi hrvatskih sudaca traže zaštitu, smatraju da im je ovime ugrožena privatnost i da se podaci lako mogu zloupotrijebiti.

Od europskih zemalja ovakvu praksu imaju Danska, Estonija, Slovačka. Osim njih i Gruziji, Crnoj Gori, Albaniji i Makedoniji.

Prođe li zakon u saborskim klupama, suprotna strana najavljuje da će tražiti će zaštitu pred Ustavnim sudom.

Izvor: Dnevnik.hr 

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića o kojima možete pročitati više.