Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Izračun iznosa otpremnine

17.05.2011.

Sporazumnim ugovorom o prekidu radnog odnosa prestao sam raditi u dotadašnjoj tvrtci. Duljina radnog staža u toj tvrtci mi je bila preko 4 godine. Tvrtka se ugovorom obvezala isplatiti mi otpremninu. S otpremninom su me zatezali do nedavno, kada me nazvala bivša šefica i poručila mi kako ja po zakonu nemam pravo na otpremninu, te mi ju oni neće isplatiti. Zaprijetio sam im sudskom tužbom, jer smo u ugovoru o prestanku radnog odnosa definirali otpremninu (ne i iznos). Kako se izračunava minimalna visina otpremnine i što treba poduzeti ako ju poslodavac ne želi isplatiti?

Iz Vašeg pitanja proizlazi da je raskid ugovora o radu između Vas i poslodavca nastao temeljem sporazuma.

Zakon zaista u tom slučaju ne obvezuje poslodavca na isplatu otpremnine, ali isto tako nije niti zabranjeno ugovoriti otpremninu i u slučaju sporazumnog raskida ugovora o radu.

Dakle, ako se sporazumom o prestanku ugovora o radu utvrdili da će Vam poslodavac isplatiti otpremninu, poslodavac je to i dužan napraviti.

Visina otpremnine utvrđuje se sukladno dužini neprekidnog radnog odnosa kod istog poslodavca (što je u Vašem slučaju četiri godine) i visini prosječne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Zakonska odredba propisuje da poslodavac ne smije ugovoriti niti odrediti otpremninu manju od jedne trećine prosječne plaće isplaćene u tri mjeseca koja prethode prestanku radnog odnosa i to za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca.

Sukladno tome Vi imate pravo na minimalno na četiri trećine bruto plaće odnosno jednu bruto plaću i još jednu trećinu.

Napominjem da se radi o zakonskom minimumu, a o tome da li će otpremnina biti veća ovisi kako je to uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom ako je zaključen kod poslodavca.

Ukoliko Vaš poslodavac ne želi dobrovoljno ispuniti svoju obvezu ne preostaje Vam drugo do svoje pravo ostvariti u sudskom postupku.

Mirovina, otpremnina

 • Propis o obveznom umirovljenju nakon navršenih 67 godina života Propis o obveznom umirovljenju nakon navršenih 67 godina života

  Pravo na starosnu mirovinu od 1. siječnja 2038. ima osiguranik koji je obvezno osiguran na mirovinsko osiguranje na temelju međugeneracijske solidarnosti, kada navrši 67 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

 • Koji dokumenti su potrebni za prijevremenu starosnu mirovinu? Koji dokumenti su potrebni za prijevremenu starosnu mirovinu?

  U slučaju prijevremene starosne mirovine morate postaviti prijedlog poslodavcu za sklapanjem sporazumnog raskida ugovora o radu ili redovito otkazati svoj ugovor o radu uz primjenu ugovorenog ili zakonskog otkaznog roka.

 • Otkaz kao tehnološki višak: Imam li pravo na otpremninu? Otkaz kao tehnološki višak: Imam li pravo na otpremninu?

  Sukladno članku 126. Zakona o radu, radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

 • Pravo na rad u prijevremenoj starosnoj mirovini? Pravo na rad u prijevremenoj starosnoj mirovini?

  Korisniku mirovine koji se zaposli ili počne obavljati djelatnost na temelju koje postoji obveza na mirovinsko osiguranje, isplata mirovine se obustavlja.

 • Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa? Računa li se u radni staž razdoblje mirovanja radnog odnosa?

  U slučaju da nije došlo do prekida radnog odnosa, već do mirovanja, u skladu s tim poslodavac bi trebao u vaš radni staž računati i razdoblje prije nego što se koristili pravo na mirovanje radnog odnosa, osim ako nekim posebnim zakonskim propisom nije određeno drugačije.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje