Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

¾ Hrvata uz plaću zaradi i višak kilograma

26.07.2012.

Prema nekim istraživanjima prosječan zaposlenik se tijekom radnog vijeka udeblja za desetak kilograma, a veliki broj je i onih koji zbog stresa i neredovitih obroka gube na težini.

¾ Hrvata uz plaću zaradi i višak kilograma

Jesu li zbog poslovnih obaveza hrvatski zaposlenici manje 'fit' od svojih kolega u svijetu te naginju li debljaju ili mršavljenju istražio je portal MojPosao tijekom srpnja 2012. na uzorku od gotovo 500 ispitanika.

Pretpostavku kako zbog obaveza često zanemarujemo zdravu prehranu na radnome mjestu potvrdili su odgovori već na prvo pitanje u istraživanju.

Više od polovice ispitanika (62%) još se uvijek nije riješilo kilograma koje su nagomilali od kada su počeli raditi. Dodatnih 13% ispitanika nakupljene je kilograme u međuvremenu izgubilo, dok je 13% ispitanika smršavilo od kada su počeli raditi.
Svega 10% ispitanika izjavilo je kako im se težina nije promijenila od kada su se zaposlili.

Jeste li se udebljali ili smršavili od kada ste se zaposlili?

Ispitanici koji su se udebljali, u prosjeku su dobili 7,7 kilograma. Među zaposlenicima koji se bore s prekomjernom težinom više je muškaraca (64%) nego žena (61%). Također, muškarci se u prosjeku debljaju više nego žene – prosječno 10,6 kilograma u odnosu na 7,7 kilograma, i čini se kako ih to manje brine.

Od ispitanika koji su se udebljali gotovo je podjednako onih koji tek namjeravaju krenuti u borbu s kilogramima (43%) i onih koji su već počeli tesati svoju liniju (41%). Svega 8% ispitanika ne opterećuje se nakupljenim kilogramima.

Najčešći uzrok nakupljenih kilograma je cjelodnevno sjedenje, tvrdi 66% ispitanika. Njih najveći broj (61%) radni dan provede sjedeći više od šest sati. Od 4 do 6 sati u prosjeku sjedi 17% ispitanika, njih 11% od 2 do 4 sata, a 12% ispod 2 sata.

Nakon sjedenja drugi uzrok debljanju je stres, smatra 59% ispitanika. Nešto više od polovice ispitanika (52%) kao uzrok navodi preskakanje obroka, a 42% brzu hranu. Nedostatak sna, glavni je uzrok debljanja za 38% ispitanika.

Ne ohrabruje činjenica da za vrijeme radnog vremena najviše ispitanika (45%) jede pecivo ili sendvič. Tek 29% njih naručuje topli obrok, dok ih četvrtina (25%) jede voće. Svega 16% ispitanika za vrijeme radnog vremena jede obrok spremljen kod kuće.

U održavanju poželjne težine sigurno ne pomažu niti grickalice koje tijekom radnog vremena konzumira gotovo tri četvrtine ispitanika (73%).

Uz neurednu dnevnu prehranu na poslu, dodatni izazov zaposlenima su proslave rođendana kolega koje 68% ispitanika slavi uz kolače, grickalice i slično. Doduše, takva okupljanja događaju se rjeđe od jednom mjesečno (kod 53% ispitanika) ili jednom mjesečno (kod 32% ispitanika). Češće od toga u iskušenju je 15% ispitanika – 'čašćenje' prigodom rođendana imaju više puta mjesečno.

Dobra je vijest da dio tvrtki u Hrvatskoj brine o zdravlju svojih zaposlenika i potiče njihovu rekreaciju. Tako 12% ispitanika ima plaćenu (5%) ili barem subvencioniranu (7%) članarinu u teretani ili nekom drugom sportskom objektu.
S druge strane, 87% ispitanika nema mogućnost bavljenja fizičkom aktivnošću na račun tvrtke u kojoj rade stoga se sa nakupljenim kilogramima trebaju hrabro suočiti sami.

 

Objave za medije

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri Preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri

  Najtraženija zanimanja u 2014. bila su: konobar, programer, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator te vozač kamiona.

 • Novogodišnja odluka za 52% ispitanika: potražiti (bolji) posao Novogodišnja odluka za 52% ispitanika: potražiti (bolji) posao

  Kakve novogodišnje odluke donosimo i u kojoj ih se mjeri držimo, istražio je portal MojPosao na više od 300 ispitanika.

 • 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine

  U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, dok se kod nas umjesto nje ustalila isplata božićnice. Na više od 300 ispitanika, portal MojPosao je istražio kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica i što ove godine zaposleni očekuju po pitanju 'blagdanskih nagrada'.

 • 56% građana podržava oprost duga socijalno ugroženima 56% građana podržava oprost duga socijalno ugroženima

  S početkom 2015. u praksi bi trebala zaživjeti mjera oprosta duga prema državi, državnim tvrtkama, bankama i teleoperaterima za socijalno ugrožene građane koji duguju do 25.000 kuna. Što građani misle o tome istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 850 ispitanika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje