Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

¾ Hrvata uz plaću zaradi i višak kilograma

26.07.2012.

Prema nekim istraživanjima prosječan zaposlenik se tijekom radnog vijeka udeblja za desetak kilograma, a veliki broj je i onih koji zbog stresa i neredovitih obroka gube na težini.

¾ Hrvata uz plaću zaradi i višak kilograma

Jesu li zbog poslovnih obaveza hrvatski zaposlenici manje 'fit' od svojih kolega u svijetu te naginju li debljaju ili mršavljenju istražio je portal MojPosao tijekom srpnja 2012. na uzorku od gotovo 500 ispitanika.

Pretpostavku kako zbog obaveza često zanemarujemo zdravu prehranu na radnome mjestu potvrdili su odgovori već na prvo pitanje u istraživanju.

Više od polovice ispitanika (62%) još se uvijek nije riješilo kilograma koje su nagomilali od kada su počeli raditi. Dodatnih 13% ispitanika nakupljene je kilograme u međuvremenu izgubilo, dok je 13% ispitanika smršavilo od kada su počeli raditi.
Svega 10% ispitanika izjavilo je kako im se težina nije promijenila od kada su se zaposlili.

Jeste li se udebljali ili smršavili od kada ste se zaposlili?

Ispitanici koji su se udebljali, u prosjeku su dobili 7,7 kilograma. Među zaposlenicima koji se bore s prekomjernom težinom više je muškaraca (64%) nego žena (61%). Također, muškarci se u prosjeku debljaju više nego žene – prosječno 10,6 kilograma u odnosu na 7,7 kilograma, i čini se kako ih to manje brine.

Od ispitanika koji su se udebljali gotovo je podjednako onih koji tek namjeravaju krenuti u borbu s kilogramima (43%) i onih koji su već počeli tesati svoju liniju (41%). Svega 8% ispitanika ne opterećuje se nakupljenim kilogramima.

Najčešći uzrok nakupljenih kilograma je cjelodnevno sjedenje, tvrdi 66% ispitanika. Njih najveći broj (61%) radni dan provede sjedeći više od šest sati. Od 4 do 6 sati u prosjeku sjedi 17% ispitanika, njih 11% od 2 do 4 sata, a 12% ispod 2 sata.

Nakon sjedenja drugi uzrok debljanju je stres, smatra 59% ispitanika. Nešto više od polovice ispitanika (52%) kao uzrok navodi preskakanje obroka, a 42% brzu hranu. Nedostatak sna, glavni je uzrok debljanja za 38% ispitanika.

Ne ohrabruje činjenica da za vrijeme radnog vremena najviše ispitanika (45%) jede pecivo ili sendvič. Tek 29% njih naručuje topli obrok, dok ih četvrtina (25%) jede voće. Svega 16% ispitanika za vrijeme radnog vremena jede obrok spremljen kod kuće.

U održavanju poželjne težine sigurno ne pomažu niti grickalice koje tijekom radnog vremena konzumira gotovo tri četvrtine ispitanika (73%).

Uz neurednu dnevnu prehranu na poslu, dodatni izazov zaposlenima su proslave rođendana kolega koje 68% ispitanika slavi uz kolače, grickalice i slično. Doduše, takva okupljanja događaju se rjeđe od jednom mjesečno (kod 53% ispitanika) ili jednom mjesečno (kod 32% ispitanika). Češće od toga u iskušenju je 15% ispitanika – 'čašćenje' prigodom rođendana imaju više puta mjesečno.

Dobra je vijest da dio tvrtki u Hrvatskoj brine o zdravlju svojih zaposlenika i potiče njihovu rekreaciju. Tako 12% ispitanika ima plaćenu (5%) ili barem subvencioniranu (7%) članarinu u teretani ili nekom drugom sportskom objektu.
S druge strane, 87% ispitanika nema mogućnost bavljenja fizičkom aktivnošću na račun tvrtke u kojoj rade stoga se sa nakupljenim kilogramima trebaju hrabro suočiti sami.

 

Objave za medije

 • Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege Ništa ne može zamijeniti korektnog šefa i profesionalne kolege

  Plaća je bitna, ali nije i jedini faktor koji utječe na zadovoljstvo poslom. Portal MojPosao proveo je anketu na više od 1000 ispitanika i istražio što nam je najvažnije na radnom mjestu (osim plaće).

 • Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013. Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013.

  U sklopu tradicionalne akcije 'Poslovi u turizmu', čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je preko 2.400 radnih pozicija u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'. U odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje broja oglasa za 14%.

 • Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu Godinu dana od članstva Hrvatske u EU: 15% ispitanika karijeru je nastavilo u inozemstvu

  Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je Hrvatska postala članica Europske unije (1. srpanj 2013). Jesu li od tada građani osjetili bolje prilike za zapošljavanje u zemljama EU, portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika.

 • 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem 65% ispitanika se uspijeva odmoriti na godišnjem

  Imamo li dovoljno dana godišnjeg odmora, kako ga koristimo te uspijemo li 'napuniti' baterije, istražio je portal MojPosao na više od 400 ispitanika.

 • Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom Čak 44% Hrvata 'začinilo' je posao ljubavnom avanturom

  Iako svi znaju da nije mudro miješati posao i zadovoljstvo, ljubav na poslu ponekad nije moguće izbjeći. Koliko se upuštamo u ljubavne avanture ili veze na radnome mjestu portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 1100 ispitanika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje