Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju

Posao nikada ne čeka – 88% ispitanika zvoni mobitel tijekom odmora

08.08.2012.

77% ispitanika zaprimi poslovni mail u svoje privatno vrijeme.

Posao nikada ne čeka – 88% ispitanika zvoni mobitel tijekom odmora

Godišnji odmor, slobodan dan ili jednostavno mir nakon dolaska s posla za većinu ljudi su ono čemu se vesele tijekom godine. No, koliko često poslovne obaveze 'poremete' odmor  i koji su najčešći uzroci tome, istražio je portal MojPosao na više od 500 ispitanika.

Poslovni mobitel nakon radnog vremena zvoni čak 88% ispitanika. Najviše ih zove nadređeni (75%), zatim kolege (67%), a njih 36% treba klijent. Osim što pozivi dolaze u slobodno vrijeme tijekom tjedna, 25% prima pozive i vikendom, dok mobitel 'prekine' godišnji odmor 27% ispitanika.

Najčešći razlog iznenadnom pozivu od naređenog je učinjena pogreška, odnosno problem koji treba hitno riješiti (82%). Pozivi zbog dodatnog posla su na drugom mjestu (58%), a slijede pozivi zbog nove poslovne ideje ili prijedloga (40%).

Poslovni mailovi izvan radnog vremena rjeđi su od poziva - 77% ispitanika zaprimi poslovni mail u svoje privatno vrijeme. Pošiljatelji su u većini slučajeva nadređeni (65%), zatim kolege (61%) i poslovni partneri (41%). Iako mailovi u slobodno vrijeme stižu manjem broju ispitanika, dolaze češće tijekom godišnjih odmora (35%).

Nadređeni paze da pozivi budu u razumno doba dana (do 22 sata navečer), no kada se radi o mailovima situacija je drugačija. Ispitanici navode da su znali primiti poslovni mail u razdoblju od ponoći do jutra. 

Iako nisu  dužni odmah odgovoriti, većina ispitanika (72%) na poslovne pozive i mailove pristigle izvan radnog vremena odgovara čim ih uoči.  Odgovaranje kada dođu na posao (14%) i odgovaranje s vremenskim odmakom (14%) prakticira podjednaki broj ispitanika.  

Oni koji ne odgovore odmah, najčešće koriste izgovor da nisu vidjeli primljeni mail odnosno propušteni poziv (65%). Trećina ispitanika (30%) priznaje da nema ispriku, a 5% ih se koristiti drugim izgovorima.

Iako je to njihovo slobodno vrijeme, grizodušje nakon ignoriranja poziva ili maila od nadređenog osjeća skoro polovica ispitanika (49%). Također, od ispitanika koji na poziv ili mail nisu odmah odgovorili, njih 42% dobilo je 'bukvicu' od nadređenog.

Većina ispitanika (65%) nije pokušala dati svom nadređenom do znanja da mailovi i pozivi u slobodno vrijeme nisu dobrodošli. Svega 8% se direktno obratilo svom šefu, dok ga je 27% ispitanika suptilno upozorilo da nije u redu što ih zove van radnog vremena. 

Iako nerado primaju pozive i mailove od nadređenih, ispitanici znaju i samoinicijativno slati mailove u privatno vrijeme. Najviše ispitanika ima naviku slanja mailova samo kada je nužno (88%) ili poslije posla (71%).

Objave za medije

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje