Share
Tweet
+1
Share
Pošalji prijatelju
Nemaš korisnički račun? Registriraj se! | Zaboravljena lozinka

Posao nikada ne čeka – 88% ispitanika zvoni mobitel tijekom odmora

08.08.2012.

77% ispitanika zaprimi poslovni mail u svoje privatno vrijeme.

Posao nikada ne čeka – 88% ispitanika zvoni mobitel tijekom odmora

Godišnji odmor, slobodan dan ili jednostavno mir nakon dolaska s posla za većinu ljudi su ono čemu se vesele tijekom godine. No, koliko često poslovne obaveze 'poremete' odmor  i koji su najčešći uzroci tome, istražio je portal MojPosao na više od 500 ispitanika.

Poslovni mobitel nakon radnog vremena zvoni čak 88% ispitanika. Najviše ih zove nadređeni (75%), zatim kolege (67%), a njih 36% treba klijent. Osim što pozivi dolaze u slobodno vrijeme tijekom tjedna, 25% prima pozive i vikendom, dok mobitel 'prekine' godišnji odmor 27% ispitanika.

Najčešći razlog iznenadnom pozivu od naređenog je učinjena pogreška, odnosno problem koji treba hitno riješiti (82%). Pozivi zbog dodatnog posla su na drugom mjestu (58%), a slijede pozivi zbog nove poslovne ideje ili prijedloga (40%).

Poslovni mailovi izvan radnog vremena rjeđi su od poziva - 77% ispitanika zaprimi poslovni mail u svoje privatno vrijeme. Pošiljatelji su u većini slučajeva nadređeni (65%), zatim kolege (61%) i poslovni partneri (41%). Iako mailovi u slobodno vrijeme stižu manjem broju ispitanika, dolaze češće tijekom godišnjih odmora (35%).

Nadređeni paze da pozivi budu u razumno doba dana (do 22 sata navečer), no kada se radi o mailovima situacija je drugačija. Ispitanici navode da su znali primiti poslovni mail u razdoblju od ponoći do jutra. 

Iako nisu  dužni odmah odgovoriti, većina ispitanika (72%) na poslovne pozive i mailove pristigle izvan radnog vremena odgovara čim ih uoči.  Odgovaranje kada dođu na posao (14%) i odgovaranje s vremenskim odmakom (14%) prakticira podjednaki broj ispitanika.  

Oni koji ne odgovore odmah, najčešće koriste izgovor da nisu vidjeli primljeni mail odnosno propušteni poziv (65%). Trećina ispitanika (30%) priznaje da nema ispriku, a 5% ih se koristiti drugim izgovorima.

Iako je to njihovo slobodno vrijeme, grizodušje nakon ignoriranja poziva ili maila od nadređenog osjeća skoro polovica ispitanika (49%). Također, od ispitanika koji na poziv ili mail nisu odmah odgovorili, njih 42% dobilo je 'bukvicu' od nadređenog.

Većina ispitanika (65%) nije pokušala dati svom nadređenom do znanja da mailovi i pozivi u slobodno vrijeme nisu dobrodošli. Svega 8% se direktno obratilo svom šefu, dok ga je 27% ispitanika suptilno upozorilo da nije u redu što ih zove van radnog vremena. 

Iako nerado primaju pozive i mailove od nadređenih, ispitanici znaju i samoinicijativno slati mailove u privatno vrijeme. Najviše ispitanika ima naviku slanja mailova samo kada je nužno (88%) ili poslije posla (71%).

Objave za medije

 • 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa 56% ispitanika vjeruje da put do posla ide preko kvalitetnog životopisa

  Životopis, molba i preporuka dokumenti su na koje se najviše oslanjamo u potrazi za poslom. I dok jedni najviše pažnje pridaju dotjerivanju životopisa, drugi smatraju da poslodavca najlakše mogu 'osvojiti' pomoću molbe. Portal MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 600 ispitanika na koji se dokument posloprimci najviše oslanjaju u potrazi za poslom.

 • Preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri Preko 19.000 oglasa za posao - najtraženiji konobari i programeri

  Najtraženija zanimanja u 2014. bila su: konobar, programer, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, knjigovođa, komercijalist, administrator te vozač kamiona.

 • Novogodišnja odluka za 52% ispitanika: potražiti (bolji) posao Novogodišnja odluka za 52% ispitanika: potražiti (bolji) posao

  Kakve novogodišnje odluke donosimo i u kojoj ih se mjeri držimo, istražio je portal MojPosao na više od 300 ispitanika.

 • 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine 50% ispitanika očekuje božićnicu ove godine

  U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, dok se kod nas umjesto nje ustalila isplata božićnice. Na više od 300 ispitanika, portal MojPosao je istražio kakve su navike poslodavaca u isplaćivanju božićnica i što ove godine zaposleni očekuju po pitanju 'blagdanskih nagrada'.

 • 56% građana podržava oprost duga socijalno ugroženima 56% građana podržava oprost duga socijalno ugroženima

  S početkom 2015. u praksi bi trebala zaživjeti mjera oprosta duga prema državi, državnim tvrtkama, bankama i teleoperaterima za socijalno ugrožene građane koji duguju do 25.000 kuna. Što građani misle o tome istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 850 ispitanika.

MojPosao koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više o tome možete pročitati ovdje