Share
Tweet
Share

DURAN dioničko društvo za proizvodnju stakla

  • Address: Mažuranićeva 3, 52100 Pula

Tvrtka Duran s pravom može reći da ima bogatu povijest. Sve je krenulo odlukom o osnivanju i izgradnji Poduzeća za izradu laboratorijskog stakla u Puli davne 1949. te paljenjem prve staklarske peći 12. lipnja 1955. godine kada je tvornica službenog naziva Tvornica laboratorijskog stakla Boris Kidrič puštena u probni rad, a od 2005. godine ova uspješna tvrtka poznata je pod imenom Duran.

Stalna ulaganja u proizvodnju, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost, poboljšanje uvjeta rada, cjeloživotno radno obrazovanje i usavršavanje staklarskih majstora i stručnjaka, pulska staklara nastavlja odavno dobro zacrtanu tradiciju.

Svatko ima priliku postati majstor

Danas tvrtka Duran, koja posluje na području Pule, a kao dio DWK Life Sciences grupe (Duran Wheaton Kimble) izvozi više od 98% proizvedenog laboratorijskog i industrijskog stakla. U njihovim pogonima radi više od 230 radnika, dok su najčešće struke: staklar, staklopuhač, staklobrusač, staklograduer, kontrolor te pomoćni radnik.

Ono što Duran čini posebnim je činjenica da sami obučavaju svoje radnike s obzirom da za njihova zanimanja ima nedovoljan broj majstora. Priliku za “druženje sa staklom” daju svakome tko je spreman savladati male tajne ovog starog i zanimljivog zanata. 

Vještine, znanja i spretnost ruku njihovih majstora staklarstva najvidljivija su u proizvodnji tehničkog borosilikatnog stakla koji zahtijeva visoku preciznost, a ova pulska tvrtka može se pohvaliti titulom jednih od rijetkih proizvođača takvog stakla u svijetu.

Sigurnost radnika im je prvom mjestu

U tvornici dnevno proizvede od 15 do 17 tona staklene mase, a radi se 24 sata 7 dana u tjednu. Radna mjesta u tvornici uglavnom su radna mjesta s posebnim uvjetima rada, stoga se velika pažnja polaže na tzv. Health & Safety odnosno zaštitu na radu. Također, od velike su im važnosti i pauze, s obzirom da je riječ o fizički napornom poslu, pa tako njihovi radnici uz zakonski predviđene pauze imaju i po nekoliko manjih. Radnici su vrijedan resurs o kojem se zaista vodi računa u ovoj kompaniji, pa ovi veseli puljani tako uživaju i u malim gestama poput izotoničnih napitaka u toplijim danima, gledanja utakmica hrvatske reprezentacije tijekom radnih smjena, ali i ostalih oblika druženja i zabave. Naravno, osim zakonom zajamčenih, tu su i druga materijalna i nematerijalna prava ugovorena kolektivnim ugovorom poput božićnica, regresa, uskrsnica, darova za djecu, subvencioniranih obroka u tvorničkom restoranu, nagrada za ideju i prijedloge unaprjeđenja poslovanja (Suggestion program), dodatnih edukacije, team buildinga i slično.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.