Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako motivirati zaposlenike

Vođenje vašeg biznisa prema višem nivou performansi i profita zahtjeva dvije vrste motivacije zaposlenika. Prije nego što izgradite motivaciju u svojoj kompaniji morate razumijeti motivaciju zaposlenika.

Kako motivirati zaposlenike

Radno mjesto može se urediti tako da motivira radnu snagu. Uspješni biznismeni prihvaćaju odgovornost za atmosferu na radnom mjestu. U bilo kojem segmentu trgovine i ekonomije malo poduzetništvo ima najveću šansu stvoriti motivirajući okoliš.

Stil «komande i kontrole» nije učinkovit u kreiranju motivirajućeg radnog okoliša. Ono što je učinkovito je prepoznavanje dvije forme motivacije zaposlenika: unutanje i vanjske.

Unutarnja motivacija zaposlenika je forma motivacije koju zaposlenici imaju u sebi i koja prozlazi iz strasti i interesa u dobro obavljanje posla. Tri su načina da se takva motivacija potakne:

  • Svrha: Kako vaša tvrtka utječe na promjene u životima ostalih ljudi? Fokusirajte se na stvaranje malog poduzetništva sa misijom. Ljudi žele biti dio nečega velikog.
  • Vjera: Pomognite vašem zaposleniku da vjeruje u proizvod ili uslugu koju prodaje vaša tvrtka. Pobrinite se da svi članovi dobiju priliku iskušati vaše usluge ili proizvode.
  • Strast: Uposlite prave ljude, uskladite opis posla sa strašću kandidata. Ako vaša tvrtka treba istraživača tržišta, uposlite nekoga tko ima strast za istraživanjem.

Vanjska motivacija zaposlenika dolazi izvana i oslanja se na nagrade i priznanja. Tri načina da potaknete tu vrstu motivacije su:

  • Nagrade: Slušajte što je važno vašim zaposlenicima, novac nije sve. Nagradno slobodno vrijeme ili karte za kakav sportski ili kulturni događaj mogli bi biti značajni.
  • Priznanja: Osigurajte priznanje na vrijeme. Biti nagrađen za kakav dobar posao je lijepo, ali potrudite se da osoba dobije priznanje nakon dobro obavljena posla.
  • Napredak: Radno mjesto puno mogućnosti za napredak i proširenje njihovog znanja je motivirajuće za zaposlenike. Stavite napredovanje na vrh vaše liste za motivaciju zaposlenika i korist od vašeg malog poduzetništva će se proširiti izvan vaših očekivanja.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.