Share
Tweet
Share
Send to friend

Treba li vam stručnjak za ljudske resurse?

Nema magične brojke zaposlenika koje tvrtka treba imati da zaposli osobu zaduženu za ljudske resurse.

Treba li vam stručnjak za ljudske resurse?

Umjesto toga stručnjaci smatraju da postoje određeni elementi koji ukazuju na to da je vrijeme za zapošljavanje HR stručnjaka. Njegovo iskustvo i kompetencije ovise o kulturi i poslovnim ciljevima tvrtke. Donosimo savjete u kojim vam je situacijama potrebna osoba zadužena za ljudske potencijale:

1) Zapošljavanje

Nemogućnost da dovoljno brzo zaposlite prave talente, integrirate ih u postojeći tim i/ili kada se pojavi potreba da postojeće zaposlenike postavite na prava mjesta. Bez HR stručnjaka možda nećete koristiti ispravne strategije za regrutiranje, razvoj i zadržavanje zaposlenika, koje su sastavni dio svakog spajanja, preuzimanja ili druge vrste razvoja i rasta tvrtke. U tim je situacijama je posebno važno da osoba koja provodi te procese potpuno razumije vaše poslovanje.

2) Uređenje međuljudskih odnosa 

Mogući ili stvarni rizik od tužbi zbog diskriminacije ili zlostavljanja, nepostojanja pravilnika o radu i slično. Svaka tvrtka će u takvu situaciju doći u različito vrijeme i zbog različitog razloga. No, ako se ovakve situacije pojavljuju sve češće, vrijeme je da se razmisli o angažiranju HR stručnjaka kako bi se osiguralo da se koriste prave politike, procesi i obuka zaposlenika.

3) Sustav plaća i nagrađivanja  

Politike, programi ili strukture koje ne potiču rast. Možda imate bonusnu shemu i plaće koji ne nagrađuju poželjna ponašanja potrebna za vaš rast. Ili možda imate nefleksibilne politike i povlastice. Ovakve ili slične okolnosti su jak argument za zapošljavanje osobe zadužene za ljudske resurse.

4) Racionalizacija troškova

Mnogo trošite na vanjske resurse, uključujući vanjske konzultante, pravnike ili administrativne usluge. Trebali biste analizirati troškove prošle godine i ocijeniti moguće dobre strane obavljanja tih usluga unutar kuće – bolje prije nego kasnije.

Ovo su samo neki faktori za razmišljanje. Upamtite, ne radi se samo o zapošljavanju osobe zadužene za ljudske resurse. Prije svega utvrdite okolnosti i situacije i potom potražite HR stručnjaka koji će vam pomoći da vaša tvrtka raste kroz svoj najvažniji resurs – ljude. (T. B.)

Izvor: Workforce

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.