Share
Tweet
Share
Send to friend

Pročistite svoj životopis u pet koraka

U pripremi za traženje posla 'pobrišete prašinu' sa starog životopisa i samo dodate zadnji posao, nove vještine i edukaciju. No, bez dodatnog uređivanja i brisanja starih informacija vaš životopis postaje zbrka zastarjelih postignuća, nagrada i vještina.

Pročistite svoj životopis u pet koraka

Vrijeme je da pročistite svoj životopis, a pri tome vam može pomoći ovih pet koraka:

1. Suzite svoj karijerni cilj

Stručnjaci smatraju da je najveći problem mnogih tražitelja posla nesigurnost oko onoga što žele raditi, a posebice se to odnosi na one koji mijenjaju karijeru. Životopisi tako gube fokus, kažu stručnjaci. U njima se na kraju nađe svega i svačega kako bi bili prikladni za što širi krug poslodavaca i industrija, dodaju.

Stoga preporučaju ograničiti fokus životopisa ili napraviti više verzija ako se prijavljujete na više poslova. Najbolje je pročistiti životopis usmjeravajući se na najviše tri industrije, tvrde stručnjaci.

2. Ubacite sažetak

Stručnjaci preporučuju ubacivanje sažetka kvalifikacija na početku životopisa. No, nemojte pretjerivati i budite sažeti te ukratko opišite svoja iskustva i znanja. I zaboravite na uobičajene floskule kao što su: "Tražim posao koji će me ispunjavati i na kojem ću imati prilike za razvoj", jer njima samo trošite dragocjen prostor na stranici te svoje i tuđe vrijeme, savjetuju stručnjaci. Iskoristite gornju trećinu stranice da opišete svoje posljednje iskustvo i svoja najveća postignuća – zaokupite pažnju poslodavca koji će potom nastaviti čitati.

3. Uredite radno iskustvo

Dio životopisa s radnim iskustvom bi poslodavcu trebao pružiti kronološki pregled vaše karijere s nekoliko naznaka ključnih postignuća iz vašeg posljednjeg radnog iskustva. Za profesionalce s dugom karijerom to bi moglo značiti sažeti iskustvo dulje od 10 ili 15 godina na jedan odlomak.

Stručnjaci savjetuju da sve prijašnje pozicije navedete samo u jednom do dva reda. Ne morate opširno opisivati svaki posao koji ste radili od završetka školovanja. Često se događa da je u životopisima navedeno previše informacija o odgovornostima, a premalo o postignućima, kažu stručnjaci i preporučuju da se odgovornosti navedu u samo nekoliko rečenica. Kada navodite postignuća, navedite samo ona koja možete potkrijepiti brojkama ili postocima, a ako to ne možete bolje je taj dio izbaciti iz životopisa.

4. Uredite edukaciju

Dio životopisa s edukacijom je još jedno područje u kojem možete 'dobiti na prostoru' pri osvježavanju životopisa. Detaljne informacije o praksi, kolegijima, akademskim nagradama isl. mogu biti važne tek diplomiranim tražiteljima posla, profesionalci s četiri ili više godina radnog iskustva mogu izbjeći ili uvelike sažeti te informacije.

5. Izaberite svoje vještine

Ako dio vašeg životopisa koji se odnosi na vještine sadrži 'nabacanu' listu pojmova, trebali biste se ozbiljno prihvatiti uređivanja. Najbolji životopisi su napravljeni za konkretnu priliku. Ako životopis pripremate ciljano onda ne trebate navoditi baš svaku vještinu za koju mislite da bi mogla biti važna. To je odlična prilika i da izbacite zastarjele vještine, kao što su na primjer zastarjeli programski jezici – Fortran, Cobol itd.

Mislite kao poslodavac

U svakom koraku čišćenja životopisa stručnjaci savjetuju da pokušate dati odgovor na tri ključna pitanja koja postavljaju poslodavci: Što možete učiniti za mene? Što ste radili prije? Možete li to učiniti i za mene?

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.