Share
Tweet
Share
Send to friend

Računanje iznosa otpremnine

Važno je napomenuti da se iznos otpremnine izračunava temeljem godina rada na dan prestanka radnog odnosa (tj. isteka otkaznog roka), a ne temeljem dana kada se otkaz ugovora o radu uručuje radniku.

Računanje iznosa otpremnine

Pitanje:

Zaposlen sam kod istog poslodavca neprekidno sa ugovorom na neodređeno vrijeme 5 godina i 7 mjeseci. Kako mi je od 01.07 2012 najavio poslovno uvjetovani otkaz ukupni radni staž sa istekom otkaznog roka će mi biti oko 5 godina i 10 mjeseci. Imam li pravo na otpremninu za 5 godina staža ili 5 godina i 10 mjeseci i da li se otpremnina računa u bruto iznosu plaće; molim Vas možete mi navesti neki primjer izračuna?

Odgovor:

Otpremnina se radniku isplaćuje u slučaju redovitog otkaza ugovora o radu iz osobno uvjetovanog ili poslovno uvjetovanog razloga. Sukladno odredbama članka 119. Zakona o radu, poslodavac je dužan isplatiti radniku otpremninu ako je kod tog istog poslodavca zaposlen barem 2 godine neprekidno. Odredbe Zakona o radu propisuju da minimalna otpremnina mora biti u iznosu najmanje jedne trećina prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod istog poslodavca. Zakon o radu također određuje i maksimalan iznos otpremnine, koji ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, osim ako veći iznos otpremnine nije određen ugovorom o radu koji se otkazuje, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu poslodavca ili nekim drugim zakonom.

U vašem slučaju, ako bi se primjenjivale samo odredbe Zakona o radu koje se odnose na otpremninu, tada bi poslodavac morao isplatiti iznos od 1 prosječne plaće plus 2/3 prosječne plaće koju ste ostvarili u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, s obzirom da ste ostvarili punih 5 godina rad kod poslodavca. Međutim, ako bi se primijenile odredbe o trajanju otkaznog roka sukladno odredbama Zakona o radu, koji određuje da otkazni rok traje 2 mjeseca u slučaju redovitog otkaza ugovora o radu koji traje više od 5 godina (a Vi radite duže od 5 godina), tada bi Vaš odnos možda mogao trajati i 6 godina ili više, sukladno čemu bi i otpremnina morala biti veća.

Važno je napomenuti da se iznos otpremnine izračunava temeljem godina rada na dan prestanka radnog odnosa (tj. isteka otkaznog roka), a ne temeljem dana kada se otkaz ugovora o radu uručuje radniku.   

Nadalje, Zakon o radu definira plaću u bruto iznosu. Također, odredbe Zakona o radu o otpremnini navode plaću, ne definirajući da li se radi o bruto ili neto plaći. Dakle, radi se iznosima bruto plaće. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.