Share
Tweet
Share
Send to friend

Molba i razgovor za posao odgajatelja

Iako na razgovorima za posao postoje neka uobičajena pitanja za koja se uvijek možete pripremiti unaprijed, poslovi iz područja odgoja djece zbog svoje specifičnosti traže i drugačiju pripremu za razgovor.

Molba i razgovor za posao odgajatelja

Job Interview Site donosi nekoliko pitanja i odgovora za poslove odgajatelja:

P: Opišite općenita zaduženja koja ste do sada imali.
O: Odgovor naravno ovisi o tome što ste do sada radili te jeste li skrbili za djecu ili starije osobe. Nije loše uvodno objasniti zbog čega ste se odlučili baviti upravo ovim poslom i što vas je na to inspiriralo. Uz ovakva zanimanja obično su povezani vrlo humani i altruistični razlozi, stoga svakako naglasite tu komponentu.
Neki uobičajeni zadaci koje ste do sada obavljali mogu podrazumijevati hranjenje, pomaganje prilikom hranjenja, oblačenja, održavanja higijene i sl. Neki kompleksniji zadaci uključuju pomaganje u učenju, razvoj kognitivnih sposobnosti i socijalizaciju.

P: Vjerujete li da imate potrebne kvalitete za ovaj posao?
O: Nemojte oklijevati odgovoriti potvrdno i pozitivno, ali promislite kako ćete argumentirati svoj odgovor. Ljudi koji skrbe o djeci ili starijima s njima znaju komunicirati jednostavno i uspješno. Imaju puno strpljenja i mogu se prilagoditi ponašanju djece, raspoloženju starijih, ali i uspješno nositi s ispadima gnjeva. Od kandidata se stoga očekuje da pruža pažnju, nježnost, ali i da njeguje pozitivan stav.

P: Imate li iskustva u suradnji sa školama, nastavnicima?
O: Ako vam ispitivač postavi ovo pitanje, znači da ga zanima jesu li vaša zaduženja na prijašnjim poslovima obuhvaćala pripremu materijala za učenje, audio zapise, praćenje bilješki o napretku, inicijativu u osmišljavanju aktivnosti, edukativnih sadržaja ili zabavnih igara.
Pod ovim pitanjem možete spomenuti i stručnu literaturu koju ste imali prilike pročitati, tko vam je tu literaturu preporučio te kako vam je pomogla u svakodnevnom obavljanju posla. Možete spomenuti i posebno zanimljive i korisne kolegije koji su vam pomogli u daljnjem stručnom usavršavanju.

P: Imate li fizičku izdržljivost za rad s djecom?
O: Rad s malom djecom za odrasle zaista može biti pravi fizički izazov – jeste li spremni puno hodati, trčati, nositi djecu i njihove igračke, igrati s njima igre koje zahtjevaju i određeni fizički napor? Kakva su vaša dosadašnja iskustva?

P: Kakvo je vaše dosadašnje iskustvo u radu (s djecom)?
O: Ovisno o svom iskustvu, ovdje možete odgovoriti bilo što – od toga da ste radili kao dadilja do toga da ste radili s bolesnom djecom u bolnici, volontirali u staračkom domu i sl.
Posebno naglasite izazove s kojima ste se susreli u dosadašnjim poslovima te kako ste ih uspješno savladali. Primjerice, možda ste čuvali hiperkativno dijete i njegovi roditelji bili su jako zadovoljni vašim pozitivnim utjecajem na dijete. Ili ste skrbili o starijoj osobi koja je prilično tvrdoglava, a vi ste s njom uspjeli uspostaviti prijateljski odnos i privoliti je da se prepusti vašoj stručnoj njezi…

A što ako još nemam radnog iskustva?

Ukoliko još niste imali prilike raditi ovakve poslove, evo što biste svakako trebali istaknuti u svojoj molbi i na razgovoru za posao:

Što vas je motiviralo da se bavite ovim poslom?
Imate li kakvo praktično iskustvo koje ste stekli unutar obitelji, uz vlastitu ili djecu svojih rođaka, prijatelja?
Koji smjer na Učiteljskom fakultetu ste odabrali, zbog čega, koji su kolegiji na vas ostavili poseban utisak?
Kakvu ste stručnu literaturu pročitali na ovu temu i iz kojih ste knjiga najviše naučili o ovoj temi?
Nemojte zaboraviti zatražiti preporuke svojih profesora…


 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.