Share
Tweet
Share
Send to friend

8 ključnih uvjerenja izvrsnih šefova

Najbolji menadžeri imaju potpuno drugačije poimanje radnog mjesta, tvrtke i timova. Evo što rade ispravno.

8 ključnih uvjerenja izvrsnih šefova

Ovo su uvjerenja koja dijele ponajbolji izvršni direktori u svijetu: 

1) Biznis je ekosustav, a ne bojno polje. 

Prosječan šef tržište vidi kao bojno polje na kojem se sukobljavaju kompanije, odjeli ili pojedine grupe ljudi. Grade 'vojne trupe' koje će poraziti konkurenciju kao 'neprijatelja', a klijente tretirati kao 'osvojeni teritorij'. 

Izvrsni šefovi, s druge strane, tržište vide kao simbiozu u kojoj drugačiji uspijevaju opstati. Prirodno kreiraju timove koji se lako prilagođavaju tržišnim promjenama i brzo uspostavljaju partnerstva s drugim tvrtkama, klijentima, pa čak i konkurentima. 

2) Tvrtka je zajednica, a ne stroj. 

Prosječan šef smatra da je kompanija stroj, a zaposlenici pijuni. Oni tvore strogu hijerarhiju s rigoroznim pravilima i pokušavaju održavati kontrolu na svim razinama. 

Izvrsni šefovi pak tvrtku vide kao zajednicu koju čine individue sa svojim nadama i snovima, a zajedničko im je vjerovanje u viši cilj. Takvi šefovi inspiriraju zaposlenike da se posvete uspjehu i svojim osobnim ciljevima, kako bi i tvrtku učinili uspješnijom. 

3) Menadžment je usluga, a ne upravljanje. 

Prosječan šef želi da zaposlenici rade ono što im on kaže. Kreativnost i inicijativa u potpunosti su ugušeni jer nitko 'ne mrda prstom' dok se ne vidi 'što šef misli o tome'. Tvrtka u kojoj vlada takav mentalitet nema dobru radnu atmosferu. 

Izvrsni šefovi postavljaju općenite smjernice i očekuju da zaposlenici rade svoj posao. Donošenje odluka prepuštaju svom menadžmentu, potiču kolektive da samostalno donose rješenja, a oni sami interveniraju samo u slučaju krajnje nužde. 

4) Moji zaposlenici su meni jednaki, a ne moja djeca. 

Prosječan šef smatra da su njegovi zaposlenici inferiorni, nezreli ljudi kojima se jednostavno ne može vjerovati, stoga je uvijek potrebna njegova čvrsta (roditeljska) ruka. Zaposlenici iz ovoga samo uče da je dobro ako 'pokrivaju' jedni druge i vlastite propuste, izgledaju zaposleno, ali zapravo štede energiju. 

Izvrsni šefovi zaposlenike tretiraju kao važne osobe u tvrtki. Očekuju od njih izvrsnost u svim područjima, a zauzvrat zaposlenicima dozvoljavaju da preuzmu odgovornosti - jer imaju povjerenja u njih. 

5) Motivacija dolazi iz vizije, ne iz straha. 

Prosječan šef u strahu (od otkaza, gubitka povlastica, smanjenja plaće) vidi ključ za motiviranje ljudi. Posljedica je takva da zaposlenici i menadžeri postaju paralizirani i nisu u stanju donositi hrabre, inovativne ili rizične odluke koje su ključne za unaprijeđenje svakog poslovanja. 

Izvrstan šef inspirira ljude da uvijek gledaju pozitivno u budućnost i da žele biti dio te budućnosti. Posljedica je takva da zaposlenici žele raditi bolje i više se trude jer vjeruju u ciljeve koje je tvrtka postavila, a pritom uživaju u svome poslu. Jednako tako, znaju da će zajedno sa svojim šefom uživati u zasluženoj nagradi koja slijedi u budućnosti. 

6) Promjena znači rast, a ne bol. 

Prosječni šefovi promjene vide kao nešto komplicirano i prijeteće, nešto za čime je potrebno posegnuti tek kada se tvrtka nađe u problemima. 

Izvrsni šefovi promjene vide kao sastavni dio života. Znaju da je uspjeh moguć samo kada zaposlenik ili tvrtka kreiraju nove ideje i nove načine poslovanja. 

7) Tehnologija nudi jačanje kapaciteta, a ne automatizam. 

Prosječni šefovi tehnologiju vide kao sredstvo kojim će kontrolirati menadžere i povećati predvidljivost. Instaliraju centralizirane sustave koji dehumaniziraju kolektiv i stvaraju antagonizam među zaposlenicima. 

Izvrsni šefovi tehnologiju vide kao nešto pomoću ćega će zaposlenici biti još kreativniji i izgraditi kvalitetniji odnos. Podržavaju nove tehnologije i ljude koji ih žele koristiti. 

8) Rad je zabava, a ne robija. 

Prosječan šef u najmanju ruku smatra da je rad nužno zlo. U startu pretpostavljaju da zaposlenici ne vole raditi, zbog čega sami sebe nerijetko podsvjesno definiraju kao tlačitelje, a zaposlenike kao žrtve. Na kraju se svi ponašaju u skladu s tom iskrivljenom percepcijom. 

Izvrstan šef posao vidi kao ugodnu i zabavnu aktivnost te vjeruje da je najvažniji menadžerov zadatak postaviti ljude na one radne pozicije koje će ih najviše usrećiti. 

Izvor: Inc 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.