Share
Tweet
Share
Send to friend

3 načina kako motivirati prodavače (bez novca)

Natjecanja mogu biti korisna prilika za učenje i timski rad.

3 načina kako motivirati prodavače (bez novca)

Zastanite na trenutak i promislite što motivira vaš prodajni tim? Nedavno istraživanje koje je provela Aberdeen Group pokazalo je da je motivator broj jedan - novac. Slijedi natjecanje s kolegama te priznanje za dobro obavljen posao. 

Iako se šefovi prodajnih odjela često fokusiraju na novac i davanje bonusa, pritom često izostaje podjednako bitan faktor natjecanja kao i priznanje. Zapravo, odlične prodajne rezultate pohvali svega 41% nadređenih, što je porazan podatak, ako se uzme u obzir da pohvala ne košta ništa, diže moral zaposlenika i gotovo trenutno povećava njihovu produktivnost! 

Dakle, kako potaknuti natjecanje u prodaji i što to točno znači? 

Kada vođa prodajnog tima pokreće 'natjecanje', cilj mu je stvoriti inicijativnu ili fokus na neke ključne segmente prodaje u tom trenutku. To može biti lansiranje novog proizvoda na tržište, organiziranje više sastanaka s klijentima ili povećanje broja postojećih klijenata (samo neki od primjera). No kako bi natjecanje zaista dalo dobre rezultate, treba ga prikazati kao priliku za rad u timovima kroz koje će zaposlenici pomagati jedni drugima. 

1) Objasnite ciljeve

Objasnite timu zbog čega ste pokrenuli ovu inicijativu, s kojim ciljem te kako planirate mjeriti rezultate i angažman zaposlenika. Potrudite se ubaciti zanimljive informacije ili nagrade. Ovo je posebno korisno ako planirate raditi na suradnji različitih odjela unutar tvrtke. 

2) Uključite nadređene

Jednom kada natjecanje započne, uključite u proces i nadređene koji će pohvaliti inicijativu i dodatno potaknuti zaposlenike da daju sve od sebe. To može biti jednostavan i duhovit mail koji će zaposlenicima pokazati da svi sa zanimanjem prate razvoj događaja i da cijene njihov trud. 

3) Istaknite dobre prakse 

Natjecanje objektivno pokazuje kakve metode zaposlenici koriste te koliko su one uspješne. Svakako iskoristite tu priliku. Oni koji su ostvarili dobre rezultate, neka s ostatkom tima podijele svoje iskustvo te opišu svoje metode. Jednako tako treba otvoreno razgovarati i o manje uspješnim metodama (treba li ih potpuno izbaciti ili su korisnije u nekim drugim situacijama?). Zaposlenici koji razmjenjuju iskustva i na taj način mentoriraju jedni druge mogu učiniti puno više za prodajni tim nego naredbe koje dolaze s vrha. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.