Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako potaknuti zaposlenike da ulože dodatni trud

Zaposlenici koji rade za skromnije lidere su marljiviji i smišljaju bolje ideje.

Kako potaknuti zaposlenike da ulože dodatni trud

Skromnost nije samo vrlina već i važna osobina lidera. Ako ste previše orijentirani na sebe i vlastitu promociju a svojim timom upravljate po principu 'ja sam uvijek u pravu', velika je vjerojatnost da će vaši zaposlenici biti distancirani, ogorčeni i bezvoljni uložiti dodatni napor za vas.

'Catalyst Research Center' nedavno je proveo globalno istraživanje nad 1500 ispitanika koje je pokazalo kako nesebičnost lidera utječe na rad zaposlenika. Rezultati su bili jasni: zaposlenici koji su kod svojih nadređenih prepoznali karakteristike altruista bili su inovativni, davali su bolje prijedloge i općenito su bolje radili svoj posao. Povrh toga, bili su više angažirani oko pomoći kolegama i u timskom radu.

Koje su to osobine lidera radi kojih su zaposlenici spremni uložiti dodatni napor?

Priznaju kada pogriješe

Pokazujete li da ste nešto naučili iz svoje pogreške, niste samo skromni već u radnoj sredini promičete svijest o važnosti rada na vlastitim kvalitetama. Kada lider pokazuje svoj osobni napredak, potiče svoje zaposlenike da čine isto: pokazujući vlastite slabosti i drugima daje do znanja da je ljudski pogriješiti. Naime, ljudi su skloni povezivati se s pojedincima koji nisu savršeni jer to djeluje 'ljudski' - takva nas osoba podsjeća na nas same.

Vode dijalog, ne debatu

Biti skroman lider znači da biste se trebali riješiti stava da ste vi uvijek u pravu samo zato jer ste šef. Šefovi su nerijetko fokusirani na pobjedu u raspravi i pritom propuštaju priliku saznati nešto novo i zanimljivo.

Prihvaćaju vlastite nesavršenosti

Priznajući granice svog znanja i vještina, potičete zaposlenike da vam donose bolje ideje. Kada lider prizna da ne zna odgovor na neko pitanje, otvara prostor zaposlenicima da istupe i ponude rješenje. Istovremeno potiče osjećaj međuovisnosti jer zaposlenici shvaćaju da će riješiti kompleksan problem jedino zajedničkim snagama.

Znaju slijediti

Iako ovo na prvi pogled zvuči paradoksalno, pokušajte. Pravi lideri ohrabruju druge da vode. Lider ne potiče samo razvoj zaposlenika već bi mu trebao pružiti i mogućnost da sagledava problem iz druge perspektive što je ključno za dobar timski rad.

Izvor: Inc

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.