Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako bolje upoznati svoje zaposlenike

Osim ako već ne znate svoj tim dobro, vjerojatno vas muči kako zaposlenike dodatno motivirati i pridobiti njihovo povjerenje. Lakše je nego što mislite!

Kako bolje upoznati svoje zaposlenike

Ako niste sigurni kako započeti ovaj proces, pokušajte isprobati neke od sljedećih jednostavnih koraka:

Provedite istraživanje

Istraživanje ne mora biti onako ozbiljno kako vam se na prvi pogled čini. Napravite zabavnu verziju. Npr. sigurno se sjećate da ste kao dijete u školi ispunjavali spomenare i leksikone (ili su to radili vaši klinci). Zar ne bi bilo zanimljivo da među vlastitim zaposlenicima provedete zabavno istraživanje u kojem ćete ih pitati imaju li kakav hobi, imaju li djecu (i kako se zovu), kako vole provoditi svoj godišnji odmor itd.? Pripazite da ne postavljate pitanja na koja bi zaposlenicima bilo neugodno odgovarati (u to svakako spadaju 'zabranjena pitanja na razgovoru za posao'), ali nemojte se ustručavati biti kreativni, zabavni i otkačeni. Ideja je da bolje upoznate svoje zaposlenike, a ne da ostavite dojam 'njuškala'.

Razgovarajte sa zaposlenicima 'jedan na jedan'

Ovo je posebno korisno ukoliko ste i sami tek došli na ovu radnu poziciju. Individualni razgovori s ciljem boljeg upoznavanja ljudi svakako bi trebali biti jedan od vaših prvih dugoročnih planova. To će i vama dati priliku da se bolje predstavite. Zaposlenika možete pitati kakva su njegova očekivanja od vas, što vi možete učiniti da mu pomognete u obavljanju posla ili u kreiranju ugodne radne atmosfere. Možete ga potaknuti da s vama podijeli svoja razmišljanja o tome kako kreirati učinkovitije/zabavnije/zanimljivije radno okruženje i sl.

Timski rad

Jedan od najboljih načina kako možete upoznati svoje zaposlenike je da zajedno radite na nekom projektu ili zadatku. Ovisno o vrsti posla kojim se bavite, pokažite zaposlenicima da pratite njihov rad na nekom zadatku i pokažite interes za detalje te kako napreduju. Ipak, pripazite da ne ostavite dojam osobe koja želi imati kontrolu pod svaku cijenu. Ukoliko zaposlenici dobro napreduju, nemojte se ustručavati pohvaliti ih. Tako im ulijevate povjerenje da cijenite njihov rad, što znači da će vas ubuduće rado izvještavati o napretku u pojedinim poslovima ili zatražiti za savjet ili pomoć ukoliko negdje 'zapne'.

Opustite se

Sav vaš trud može lako pasti u vodu, ako i sami niste spremni biti iskreni. Kao što vi želite upoznati svoj tim, dozvolite i njim da upoznaju vas. Posvetite se poslu koji radite, nađite vremena za šalu i zabavu na radnome mjestu i odnos vas i vaših zaposlenika će procvjetati. Razmislite o organiziranju događanja kao što je zajednički doručak jednom mjesečno ili odlazak na piće nakon posla - to su situacija u kojima se opušteno možete družiti sa svojim zaposlenicima, a jednako tako i njima dajete priliku da se međusobno još bolje upoznaju. To može povećati suradnju ili razumijevanje među različitih odjelima ili timovima ljudi, potaknuti ih na nove ideje i kreiranje novih rješenja.

A gdje ste tu vi?

Bolje upoznavanje zaposlenika i poticanje zaposlenika da se međusobno bolje upoznaju nužno vodi kreiranju pozitivne radne atmosfere. To puno znači i za vas, jer biti na poslu znači biti na mjestu gdje su međuljudski odnosi dobri, radna atmosfera inspirativna, a vi ste punopravni član svog poslovnog tima.

Izvor: careeraddict

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.