Share
Tweet
Share
Send to friend

Sve što morate znati o davanju konstruktivne kritike

Postoji puno oprečnih savjeta o davanju konstruktivne kritike. Ako stvarno morate kritizirati nečiji način rada, kako biste to trebali učiniti?

Sve što morate znati o davanju konstruktivne kritike

Sarah Green, pomoćna urednica za Harvard Business Review, u svom blogu donosi pregled najboljih savjeta kako udijeliti kvalitetnu konstruktivnu kritiku, a što izbjegavati.

1) Ne upotpunjujte svoju kritiku komplimentima

Osim što zvuči neiskreno, šaljete zbunjujuću poruku iz koje je teško iščitati suštinu. Umjesto toga, odvojite svoje negativne komentare od hvalospjeva.

2) Uvedite redovite provjere

Na taj način davanje povratnih informacija - pozitivnih ili negativnih - postaje uobičajen dio poslovne svakodnevice, što također doprinosi smanjenju stresa među zaposlenicima.

3) Ne stavljajte kritiku, plaću i promaknuće u jednu temu

Ova kombinacija 'drži vodu' jedino kada je u pitanju evaluacija rada na godišnjoj razini. U suprotnom, nastaje otrovan koktel emocija s kojim će se i zaposlenici 'najhladnije glave' teško nositi. Umjesto toga, napravite nekoliko odvojenih razgovora.  

4) Ponekad budite kritični javno

Izreka 'hvali u javnosti, kritiziraj u privatnosti' stara je menadžerska mantra. Ponekad jednostavno trebate biti kritički u javnosti i raspravljati o kvaliteti nečijeg rada u grupi, koliko god to bilo neugodno.

5) Tražite dopuštenje

Možda zvuči čudno - posebno ako ste šef - ali ako zaposlenika pitate "Mogu li ti dati svoje mišljenje?" psihički ga pripremate na potencijalno neugodne informacije koje slijede.

6) Držite se činjenica

Izbjegavajte stvaranje zaključaka unaparijed. Primjerice, ako zaposlenik odlazi rano s posla, a dolazi kasno, možda ima zdravstvene ili probleme unutar obitelji. Jednostavno spomenite promjenu koju ste uočili i pričekajte da osoba sama ponudi objašnjenje.

7) Konstruktivna kritika mora biti 'konstruktivna'

Pod pojmom 'konstruktivnih kritika' nerijetko se navode samo kritike, što je loše. Uobličite svoju kritiku na način da istaknete  pozitivne rezultate koje želite postići, radije nego da priču svodite na to što ne valja s osobom kojoj kritiku upućujete. Stavite naglasak na ono što bi zaposlenik mogao postići kada bi radio na drugačiji način. Možete ga pitati koji je njegov cilj?

8) Budite jasni kada navodite kakvo ponašanje očekujete u budućnosti

Ukoliko zaposleniku morate reći prilično neugodnu vijest, razmislite o tome da mu date slobodno poslijepodne. Istraživanja pokazuju da su na kritike posebno osjetljivi najbolji zaposlenici. Pokažite razumijevanje, ne tako što ćete kritiku ublažiti komplimentima (točka 1) već tako što ćete zaposleniku nakon davanja kritike ostaviti malo prostora da 'udahne i ponovo se zbroji'. 

Ako osoba kojoj dajete konstruktivnu kritiku počne zauzimati obrambeni stav, imajte na umu cilj zbog kojeg vodite ovaj razgovor, kao i daljnju poslovnu suradnju. Ne možete se pripremiti za svaki mogući obrambeni mehanizam koji će vam zaposlenik 'servirati', ali možete kontrolirati svoju reakciju.

Imajte na umu da svatko voli konstruktivnu kritiku - da, čak i pripadnici buntovne 'Y Generacije', baš kao i iskusni zaposlenici. I dok mnogi menadžeri izbjegavaju dati ovakvu vrstu kritike, zaposlenici takvu gestu cijene te smatraju korisnom.

Ipak, važno je imati na umu jednu stvar, a to je voditi računa o idealnom omjeru kritika i pohvala. Iako nam je to možda teško priznati, imamo potrebu čuti pohvale. A istraživanja potvrđuju da u najproduktivnijim timovima na jednu kritiku dolazi pet pohvala.

Stoga, hvalite svoj tim, ali ne i onda kada ste ih odlučili kritizirati.

Kada pak dijelite pohvale, pobrinite se da hvalite nečiji napor, a ne mogućnosti. Najbolji način da zaposlenici ostanu motivirani je kada kritika ne djeluje kao prijetnja ili nešto osobno. Obratite i pažnju na ponašanje. Npr. "Vidim da ste stvarno obratili pažnju na detalje" ili "Zadivljen sam kako ste ovo uspjeli odraditi na vrijeme i ispod budžeta" - ovakve pohvale u budućnosti će vam olakšati i davanje konstruktivnih kritika, jer ih zaposlenici neće doživljavati kao osobni napad.

Izvor: Harvard Business Review 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.