Share
Tweet
Share
Send to friend

Priuštite ovo svojim zaposlenicima

Izlazak iz krize polako se nazire, ali teren je još uvijek sklizak. Budžeti su oskudni, povišice 'mršave'.

Priuštite ovo svojim zaposlenicima

Prema riječima konzultanta Tower Watsona, prosječan zaposlenik 'jedva izmiče inflaciji', a mnoge tvrtke ne nagrađuju najbolje zaposlenike kako su to radile prijašnjih godina.

Čak i ako niste u mogućnosti novčano nagrađivati svoje zaposlenike, još uvijek postoje načini kako možete poduprijeti najbolje članove svog tima i poraditi na razvoju njihove karijere.

1) Jasne upute i ciljevi

Nije isto reći „Samo to napravite“ kao i kreirati plan od točke A do točke B. Pametni ciljevi su oni koji sadrže jasne upute i viziju, a zaposlenici vole jasne upute, jer su one temelj kvalitetne izvedbe koja pak može voditi do napredovanja.

2) Ispravni alati

„Alat“ je općeniti pojam koji može podrazumijevati trening, softver i sl. Ukoliko nemate novca za razvoj zaposlenika, uz toliko besplatnih izvora dostupnih online (certificirani programi, Google Analytics Academy, tečajevi stranih jezika) nema razloga da ne uložite vrijeme u razvoj zaposlenika i njihovih 'mekih' vještina. Nije realno očekivati dobru izvedbu od zaposlenika koji nemaju adekvatnu opremu ili set vještina potrebnih za obavljanje određenog posla.

3) Povratna informacija na redovnoj bazi

Kratak izvještaj od 15 minuta na tjednoj razini odlična je prilika da pratite rad svojih zaposlenika. Dobri zaposlenici trebali bi moći računati na vas te na vašu ulogu coacha i mentora, nekoga kome je najviše u intresu da podupire njihov rad u ime razvoja poduzeća. 

4) Poštovanje 

Ovo znači da morate odustati od favoriziranja pojedinaca, fokusirati se na izvedbu, a ne na osobnost te ne imati toleranciju prema uredskim zabadanjima, spletkama i podvalama. Pružite i sami primjer, jer zaposlenici o poštovanju i poslovnoj kulturi uče upravo od vas: ispričajte se kada niste u pravu, otvoreno komunicirajte, ako želite da i s vama zaposlenici komuniciraju iskreno. 

5) Vaše vrijeme 

Ovo je najteže, jer menadžeri rijetko kada imaju vremena, ali istovremeno ovo je najveći dar koji možete dati zaposlenicima. Politika 'otvorenih vrata' nije preporučljiva - potičite zaposlenike da pokušaju samostalno riješiti problem prije nego što vam se obrate za pomoć. To traži vremena, ali ih uči da vas ne upliću u svaku sitnicu koja se nađe na putu. Zaposlenici rade greške - trening i kvalitetne informacije to će svesti na najmanju moguću mjeru, stoga je vrijeme koje ulažete u prevenciju greški najbolji način da pomognete zaposlenicima.  

Izvor: LinkedIn 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.