Share
Tweet
Share
Send to friend

Najčešće greške prilikom prijave na oglas

Iako vam se ponekad čini da ćete prijavom na što više oglasa povećati svoju šansu da vas neki poslodavac kontaktira i ponudi posao, stvarnost je potpuno drugačija. Na ovaj način zapravo si možete i umanjiti mogućnost zaposlenja!

Najčešće greške prilikom prijave na oglas

Razlog je taj što praksom prijave na velik broj oglasa pokazujete da biste prihvatili bilo kakav posao odnosno, da vam nije važan ni poslodavac niti radna pozicija, što je u suprotnosti s očekivanjima većine poslodavaca koji žele kvalitetnog i fokusiranog zaposlenika koji se prijavio na njihov oglas baš zato jer želi raditi upravo za njihovu tvrtku. 

Prijavom na prevelik broj oglasa, posebno ukoliko šaljete svima isti životopis, sebe etiketirate kao osobu koja ne zna čime se želi baviti, nema jasnu viziju profesionalnog razvoja i prijavljuje se na natječaje čije uvjete u velikoj većini slučajeva ne ispunjava. S takvom 'etiketom' teško ćete pronaći ozbiljan posao i samo ćete povećati vlastito nezadovoljstvo. 

Od prijave na prevelik broj oglasa kod različitih kompanija i na različite radne pozicije, posebno ukoliko šaljete svima isti životopis, jedino je gore da to isto radite kod jednog poslodavca. Da ste vi poslodavac, a neki kandidat vam se prijavljuje i za domara i za menadžera prodaje, sigurno ga ne biste ozbiljno shvatili niti biste mu ponudili posao. 

Evo nekoliko savjeta kako, bez previše uloženog vremena, ostaviti dobar dojam na poslodavca: 

1) Prije prijave na oglas istražite tvrtku

Kad pronađete tvrtku koja vam je zanimljiva, istražite je, saznajte koje su njene vrijednosti i možete li se povezati s nekim ljudima koji tamo rade na način da pratite njihove profile na društvenim mrežama (LinkedIn), blogove i sl. To je uvjet za prilagođavanje životopisa i molbe uvjetima natječaja! 

2) Proučite tekst oglasa 

Dobro proučite zahtjeve poslodavca i provjerite da li ih ispunjavate. Ukoliko posjedujete vještine koje poslodavac traži, naglasite ih. 

3) Pronađite problem i predložite rješenje

Prilikom istraživanja tvrtke pokušajte pronaći neki (manji) problem u radu tvrtke za koji biste im mogli, u kratkim crtama, ponuditi rješenje na temelju svog znanja i sposobnosti.

4) Uživite se u ulogu poslodavca

Ovo je jako bitno. Stavite se u ulogu poslodavca i usporedite svoja znanja i vještine s onim što poslodavca traži. Budite iskreni prema sebi kada odgovarate na sljedeće pitanje: Biste li vi, kao poslodavac, zaposlili kandidata koji se predstavio na način kako ste to učinili vi? Imate li problema s objektivnošću, zamolite za iskren odgovor prijatelja ili člana obitelji. 

Kao što poslodavci traže kandidate koji bi im najviše odgovarali za poziciju koju su oglasili, tako biste i vi trebali pronaći kompaniju koja odgovara vama. Najbolji način da to napravite je tako što ćete najprije istražiti tvrtku, njene vrijednosti i kulturu koju živi. Na taj način suzit ćete broj oglasa na koje se prijavljujete, ali ukoliko je to tvrtka čije su vam vrijednosti bliske, to je veća vjerojatnost da ćete biti prepoznati kao dobar kandidat. 

Kvalitetna prijava proizlazi iz entuzijazma koji uložite u prilagodbu životopisa i sastavljanje molbe. Sigurno je puno lakše sastavljati molbu za poslodavca čiji vas rad i poslovanje zanimaju, nego za nekoga tko vas ne zanima, ali se prijavljujete jer tražite 'bilo kakav posao'. 

Izvor: Infostud.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.