Share
Tweet
Share
Send to friend

Zašto nije dobro da šef trača

Govoriti o zaposlenicima iza njihovih leđa nije dobro. Možda vas nije briga ako saznaju međutim, to nije jedina posljedica.

Zašto nije dobro da šef trača

Oni koji osnivaju startupe obično kreću u suradnje s prijateljima odnosno, ljudima koje znaju godinama. Zbog toga je i komunikacija ležerna, a događa se i da netko nekog s vremena na vrijeme trača.

"Jednom prilikom poslodavac me pozvao u ured na vrlo neugodan razgovor o drugi kolegama. Ponekad govori stvarno ružne stvari o njima i mene pokušava uvući u takve rasprave („Što ti misliš o njemu/njoj? Misliš li da je histeričan/nekompetentna?“) Ponekad naprosto samo trača i govori kako mu je, primjerice, drago što je 'Marko otišao iz firme'. Nemam izbora nego ostati neutralna u tom trenutku ili samo govorim „Ne znam“ kad me pokušava 'navući' da izrazim loše mišljenje o nekome", opisuje jedna zaposlenica svoje iskustvo.

Ovo su štetni razgovori. Čak i ako u tvrtki imate zaposlenika koji djeluje kao osoba od povjerenja, zlatno pravilo kaže da šefovi ne bi trebali imati prijatelje na poslu. To nije popularno reći, posebno u startup zajednici gdje se njeguju prijateljski odnosi i svi rade kao tim, ali stvarnost je drugačija. Šef nije samo osoba koja zapošljava, daje otkaz, uvodi disciplinu, promovira, mentorira. To je osoba koja mora reagirati u situacijama kada se traže brze, racionalne, ponekad i bolne odluke. U poslu je bitno zadržati dobre radnike, a ne dobre prijatelje.

Odlika svakog dobrog šefa je ljubaznost i briga za zaposlenike, ali tračanje nije dio te priče. Tračanje kreira neugodno radno okruženje, a to utječe na produktivnost obavljanja posla te kvalitetu međuljudskih odnosa.

Kako? Pa, skloni smo za prijatelje birati ljude koji su nam slični. To najbolje možemo vidjeti po svojim najboljim prijateljima. Sklapajući prijateljstva na poslu vodit ćete se istim kriterijem. Iako nije ilegalno promaknuti nekoga jer vam je dobar prijatelj, možete li stvarno jamčiti da ste promaknuli najboljeg mogućeg zaposlenika?

Kada biste zaposlenike trebali pitati za mišljenje? Isključivo kada je u pitanju posao i izvedba. S kim biste trebali razgovarati o tome? Sa svojim HR menadžerom ili osobom koja je nadređena tom konkretnom zaposleniku. Tražite li mišljenje bilo koje druge osobe, trebalo bi zvučati ovako: „Možeš li mi reći kako Ivana napreduje s upoznavanjem novog programa?“, a ne: „Pa, čini se da Ivani ne ide baš najbolje upoznavanje s novim programom, zar ne?“

Ako se ne radi o konkretnim zadacima, a zanima vas nečija izvedba, formulacija bi trebala biti sljedeća: „Možeš li mi reći kako se Ivana nosi s pritiskom na novoj radnoj poziciji? Sve što mi kažeš ostaje povjerljivo.“ Pritom, naravno, to trebate i misliti.

Dakle, traženje nečijeg zapažanja je jedno, a poticanje ogovaranja nešto sasvim drugo. Imajte to na umu i međuljudski odnosi u vašoj tvrtki uvijek će biti na visokom nivou.

Izvor: Inc.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.