Share
Tweet
Share
Send to friend

Jeste li (pre)strogi prema kandidatima?

Pronašli ste jednu gramatičku grešku. Je li to dovoljno da 'otpišete' kandidata?

Jeste li (pre)strogi prema kandidatima?

Greška u životopisu može, naravno, biti odraz nečije brzopletosti, površnosti ili čak nedostatak posvećenosti detaljima.

No, je li dovoljna za diskvalifikaciju?

Poslodavci kroz brojna istraživanja uglavnom ističu da ne toleriraju greške u životopisu (iako će sami nerijetko napraviti gramatičku grešku u važnom mailu ili dopisu). No, budimo realni, uz gramatička i pravopisna pravila koja se svako malo mijenjaju, jedina neupitna greška je zatipak. A čak i ako je to slučaj, je li dovoljno da 'otpišete' izvrsnog programera, računovođu ili profesora?  

Neke greške ozbiljnije su od drugih. Lako je uočiti je li netko sasvim slučajno kliknuo na krivo slovo ili je potpuno promašio smisao riječi ili fraze. Ovaj kontekst važno je uzimati u obzir. U suprotnom, sankcioniranje odličnog kandidata na temelju jedne greške ne donosi dobro nikome, kamoli kompaniji koja ima za cilj pronaći – odličnog kandidata!

Iako je pismenost poželjna, ne može se reći da je neupitan dokaz nečijeg talenta ili genijalnosti. Pa ipak, upravo je pismenost prvi eliminacijski faktor s kojim se susrećemo u selekcijskom postupku. Je li zaista pošteno da već tu bude i presudan faktor?

Želite li stvarno provjeriti kakav je kandidat kojeg ste mislili isključiti iz daljnje selekcije na temelju greške u životopisu, zašto ne biste pokušali sljedeće:

Napišite kandidatu mail u kojem mu skrećete pažnju na grešku u životopisu/molbi i molite da ga vam pošalje ispravljenu verziju. Reakcija na upit može vam reći puno više o kandidatu nego jedna greška u dokumentu.

Izvor: LinkedIn

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.